Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, derulat prin Ministerul Mediului şi Pădurilor, are două componente. Una se referă la realizarea de sisteme de alimentare cu apă şi canalizare şi cea de-a doua vizează investiţii pentru prevenirea inundaţiilor.

Pe cea de-a doua componentă, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri a reuşit să câştige un proiect în valoare de 43,8 milioane de euro, prin intermediul căruia se vor realiza lucrări în patru obiective din judeţul Bihor şi unul în judeţul Arad. Este vorba despre amenajarea Văii Briheni pe Crişul Negru, lucrări de consolidare a malurilor şi recalibrarea albiei la Barajul din Valea Şoimuş, lucrări la acumularea nepermanentă de pe Crişul Negru din Valea Tărcăiţa şi punerea în siguranţă a acumulării de la barajul Leşu.

"Suntem primii din România care am reuşit să câştigăm un proiect pe acest program. Contractul a fost semnat luni, la Ministerul Mediului, în prezenţa ministrului Laszlo Borbely. Ne-am axat proiectul pe zonele vulnerabile din judeţul Bihor şi cred că cel mai mare câştig îl reprezintă lucrările de amenajare a barajului de la Leşu, acolo unde avem infiltraţii şi de 10 ani tot sperăm să facem rost de bani pentru a face reparaţii", a spus, într-o conferinţă de presă, Paszor Sandor, directorul ABA Crişuri.

Pe datorie

Chiar dacă suma care urmează să fie plătită pentru aceste lucrări este una foarte mare, directorul Paszor Sandor spune că a încheiat deja un contract cu firma Repcon care, în asociere cu Aquaproiect (proiectare pentru obiectivele de investiţii) şi cu Rokura (care se va ocupa de proiectarea sistemului de monitorizare şi de avertizare-alarmare la Barajul de la Leşu), va lucra "pe datorie" până ce Guvernul va achita contravaloarea lucrărilor.

"Ne bucurăm că am găsit o firmă dispusă să facă din banii ei aceste lucrări, urmând a-şi recupera ulterior sumele investite. Lucrările vor fi efectuate în perioada 2011-2014, iar contravaloarea acestora va fi încasată de firma Repcon în perioada 2015-2020", a spus directorul ABA Crişuri.

Conform directorului economic al Repcon, Nicolae Bulc, firma care se va ocupa de lucrări are în prezent aproximativ 750 de salariaţi, iar pentru lucrările din proiect va mai angaja între 700 şi 1.000 de muncitori.

Prezent la conferinţă, prefectul Gavrilă Ghilea a spus că investiţia este o dovadă a faptului că Guvernului îi pasă de judeţul Bihor. "Trebuie precizat că aceşti bani sunt de la Guvernul României, şi la fel, tot ce s-a realizat până acum legat de Crişul Repede sunt bani veniţi de la Guvern. Trebuie să dăm Cezarului ce este al Cezarului", a afirmat Ghilea.