Lucrările de modernizare a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" din Oradea, demarate la sfârşitul lunii martie a acestui an, au ajuns la un stadiu de execuţie de aproximativ 40%, conform unui comunicat de presă emis joi de Consiliul Judeţean Bihor.

Până în prezent, s-au finalizat cofrarea şi turnarea betonului pentru fundaţii şi grinzi, precum și împământarea şi pregătirea traseelor pluviale. 

În paralel, au început lucrări de modernizare a intrării principale la parter, iar la etajele 1 şi 2 se lucrează la instalaţiile electrice, sanitare şi termice, în timp ce la subsol se realizează fundaţiile zidurilor antiseismice.

Renovarea sediului central al Bibliotecii Judeţene presupune o reorganizare semnificativă a spaţiilor, delimitând clădirea iniţială în două zone distincte: una destinată depozitelor de carte şi birourilor personalului, iar cealaltă deschisă publicului, compusă dintr-un atrium şi spaţii adiacente.

Conform proiectului, la parter a fost regândit accesul, va fi amenajată o cafenea şi o terasă exterioară.

De asemenea, va fi construit un amfiteatru deschis cu zone de expunere a cărţilor şi un lift. Acest nivel va fi dedicat activităţilor pentru copii, incluzând un auditorium special conceput, un atelier de creaţie şi o ludotecă, adică o colecţie de jucării şi jocuri pentru aceştia. Tot aici va fi amplasat şi fondul de carte pentru cei mici.

La etajul I, se va amenaja un auditorium pentru adulţi, vor fi săli de lectură, zone pentru training de competenţe digitale şi zone de expunere a cărţilor. Etajul II va găzdui o sală de conferinţe, o sală de lectură, o mediatecă şi un studio pentru înregistrări.

Valoarea contractului pentru aceste lucrări se ridică la 10.379.046,66 lei, inclusiv TVA, finanţarea fiind asigurată prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi este executat de Construcţii Bihor, iar termenul pentru finalizarea proiectului este de 12 luni.

Autorităţile judeţene îşi doresc o investiţie în digitalizarea bibliotecii, tot ca parte din proiect, însă aceasta va face obiectul unei licitaţii ulterioare. Astfel se doreşte instalarea a 20 de staţii de lucru pentru desfăşurarea unor cursuri de formare în domeniul digital şi achiziţionarea unor echipamente performante pentru scanarea cărţilor. De asemenea, biblioteca va pune la dispoziţia publicului cărţi de tip e-book şi audiobook, săli pentru înregistrări audio, pentru vizionarea şi ascultarea unor materiale şi facilităţi moderne pentru cititori.

Proiectul "Renovarea şi echiparea sediului central al Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai Bihor" face parte dintr-o iniţiativă mai largă de modernizare a 29 de biblioteci din judeţul Bihor, din localităţile Oşorhei, Sânmartin, Sântandrei, Nojorid, Aştileu, Borş, Bratca, Budureasa, Căpâlna, Chişlaz, Curtuişeni, Diosig, Drăgeşti, Finiş, Mădăras, Pocola, Răbăgani, Roşia, Tăuteu, Tinca, Tulca, Aleşd, Beiuş, Marghita, Nucet, Salonta, Ştei, Săcueni şi Valea lui Mihai.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!