Ca la privat

Viitoarele mămici se vor simţi la Maternitatea din Oradea mai bine decât într-o clinică din Ungaria. Asta pentru că lucrările de renovare ale Clinicii de Obstetrică-Ginecologie se apropie de final.

Directorul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, de care aparţine Maternitatea, a precizat, joi, într-o conferinţă de presă, că s-au finalizat lucrările exterioare de termoizolaţie, care vor duce la economisiri cu energia termică pe timpul iernii, dar şi lucrările de refacere a podului. De asemenea, 3 din cele 4 secţii de la etajele I şi II, aflate în renovare printr-un proiect finanţat de Banca Mondială, sunt gata să fie folosite.

Cea de-a patra secţie va mai avea însă de aşteptat, pentru că finanţarea acestor proiecte a fost suspendată. "Valoarea lucrărilor efectuate până la 31 iunie este de 4,5 milioane, iar a celor facturate şi încasate de un milion. Constructorul nu are nicio vină", a spus Carp, precizând şi că termenul de finalizare a fost amânat pentru 31 ianuarie.

Carp a şi prezentat presei saloanele deja renovate. Fiecare încăpere are instalaţii pentru aer comprimat şi oxigen, 2 paturi, propriul grup sanitar, unele chiar şi televizoare şi frigidere. De asemenea, pe fiecare subsecţie există saloane adaptate pentru persoanele cu handicap, cărora Maternitatea nu le putea oferi până acum servicii fireşti.

Cu noile investiţii din Maternitate, dr. Gheorghe Carp este convins că Oradea oferă condiţii mai bune ca în Ungaria. "Nu pot să caracterizez condiţiile numai după aprecierile pacientelor noastre, care sunt foarte mulţumite. Dorinţa noastră este ca spitalele de stat să ofere condiţii similare cu entităţile private", a spus managerul.

Trăiască inima!

Pe de altă parte, Carp a anunţat joi că bihorenii bolnavi de inimă se vor putea trata, în curând, într-un centru nou-nouţ din cadrul staţionarului I al Spitalului Judeţean. Lucrările de amenajare a centrului euroregional de intervenţie cardio-vasculară invazivă "Viva Anima" s-au finalizat, urmând ca centrul să devină funcţional în luna august, odată ce vor fi finalizate şi lucrările de reabilitare din corpul B al Spitalului.

"Centrul Viva Anima presupune un angiograf, o sală de operaţie cardio-vasculară şi 4 paturi de terapie intensivă la cel mai înalt nivel. Am conexat această lucrare şi cu mutarea terapiei intensive coronaniene în aceeaşi locaţie şi amenajarea spaţiului pentru cel de-al doilea angiograf (n.r. deţinut deja de Spitalul Judeţean). Practic, ambele angiografe vor funcţiona în acelaşi loc", a explicat dr. Gheorghe Carp.

Tot în luna august şi tot printr-un proiect transfrontalier, Spitalul Judeţean va avea un RMN nou-nouţ. "Astfel, Spitalul Judeţean are RMN propriu, iar cum anul trecut s-a achiziţionat printr-un program transfrontalier un CT foarte performant, iar celui vechi i s-a înlocuit sursa şi mai are 2-3 ani, avem absolut tot ce ne trebuie în sfera CT şi RMN", a precizat managerul.

De asemenea, Unitatea de Primire a Urgenţelor va fi dotată cu un aparat radiologic digital, iar conducerea spitalului mai doreşte să achiziţioneze două aparate Roentgen, "care vor asigura cel puţin 5 ani de zile funcţionarea fără sincope a sistemului imagistic".

Pe de altă parte, Carp a anunţat că Spitalul Judeţean şi-a obţinut certificarea de calitate ISO pentru toate serviciile, certificare ce va folosi la acreditarea spitalului.