În conformitate cu "Regulamentul de apărare împotriva inundaţiilor produse de cursuri de apă" şi "Regulamentul de apărare împotriva inundaţiilor produse de ape interne", experţi români şi maghiari au verificat modul în care au fost întreţinute lucrările de apărare, modul în care s-au comportat lucrările de apărare împotriva inundaţiilor în perioadele de ape mari şi stadiul de refacere, respectiv stadiul reparării la lucrările avariate pe toate cele trei Crişuri.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Bazinale Ape Crişuri, s-au verificat şi dacă magaziile şi depozitele de materiale de apărare conţin materialele prevăzute în normative şi dacă sunt de calitate corespunzatoare.

În judeţul Bihor, experţii au examinat lucrările de amenajare a albiei Crişului Repede în Oradea şi staţia de pompare şi canalul colector din Ant, constatând că "nu există deficienţe care să influenţeze siguranţa lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor şi exploatarea apelor interne".

În cadrul aceleiaşi acţiuni, specialiştii au controlat şi lucrări din judeţul Arad, de pe Crişul Alb, mai precis digul de la Vărşand, digul din zona podului de la Chişineu Criş, Cantonul Vărşand şi magazina de materiale, pe Crişul Negru au controlat digul de la Zerind. Concluziile au fost aceleaşi ca în Bihor.

Acest tip de verificări au loc anual în baza Acordului Româno-Ungar privind colaborarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor de frontieră, intrat în vigoare în 2004. Examinările se desfăşoară atât pe teritoriul român, cât şi pe cel ungar.