CNAIR a stabilit câștigătorul pentru lucrările la Autostrada Transilvania, tronsonul cuprins între Chiribiș și Biharia. Contractul, în valoare de aproape 800 milioane de lei, a fost atribuit către o firmă din Oradea, care nu este străină de aceste lucrări.

Anunțul a fost făcut, joi, pe Facebook, de șeful Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol.

„Asocierea de constructori și proiectanți români PRECON TRANSILVANIA SRL – CITADINA 98 SA a fost desemnată câștigătoare pentru realizarea secțiunii de autostradă Chiribiș - Biharia, AutostradaTransilvania)!”, a anunțat directorul CNAIR.

Potrivit acestuia, contractul are o valoare de 785,21 milioane de lei (fără TVA), este finanțat prin fonduri europene nerambursabile și „va putea fi semnat după perioada legală de 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestații”.

„De la momentul semnării contractului, Asocierea va avea la dispoziție 24 de luni (din care 6 luni pentru perioada de proiectare și 18 luni perioada de executie a lucrărilor) pentru finalizarea celor 28,55 km ai acestei secțiuni de autostradă”, a mai precizat reprezentantul CNAIR.

Cine conduce Precon Transilvania

Așa cum BIHOREANUL a arătat, compania Precon Transilvania este controlată de omul de afaceri orădean Beniamin Rus, patronul Selina, firmă care se află pe „lista neagră” a CNAIR, tocmai ca urmare a unor divergențe apărute pe acest tronson al autostrăzii, în vreme ce compania Citadina 98 este o firmă din Galați lipită la afacerile pesediste locale.

Precon Transilvania are sediul în Oradea, pe Bulevardul Decebal, a fost înființată în 2019 și este deținută în acte de un anume Eugen Hudriciu, despre care ziarul a aflat că este un apropiat al lui Beniamin Rus.

De altfel, așa cum ziarul nostru a arătat, unele dintre documentele din oferta depusă au între semnatari angajați ai firmelor din grupul Selina, trecuți pe Precon Transilvania.

De ce a fost reziliat contractul

După cum se știe, contractul pentru construirea tronsonului Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania a fost reziliat de CNAIR în luna mai a anului 2022, la doi ani după semnarea acestuia, chiar în Bihor. 

Contractul fusese încheiat în august 2020 cu o asociere formată din firmele Trameco, Drumuri Bihor, Drum Asfalt (din grupul orădean Selina), Vahostav (Slovacia) și Water Drilings (București), pentru suma de 326 milioane lei.

Rezilierea avusese loc după ce proprietarul grupului Selina, Beniamin Rus, a cerut suplimentarea contractului cu circa 130 milioane lei, argumentând că expertiza tehnică realizată înainte de reluarea lucrărilor indica necesitatea unor lucrări neprevăzute în documentația de licitație, ce data din 2018.

Oficial, CNAIR a imputat antreprenorului faptul că proiectul tehnic „nu respectă prevederile contractuale și legale în vigoare” și „incapacitatea de a furniza o documentație de proiectare în termenii contractuali și în conformitate cu cerințele beneficiarului”, după ce asocierea de firme ceruse suplimentarea valorii contractului invocând necesitatea unor lucrări în plus față de cele preconizate inițial, în baza unei expertize tehnice.

Ca efect al rezilierii contractului, firmele au fost obligate să achite o penalizare de 4,6 milioane lei pentru întârzierea proiectului și CNAIR urma să le emită așa numitul certificat negativ, pentru a nu mai putea participa la licitații publice timp de trei ani.

Măsura a fost contestată, însă, în justiție de cele trei firme din grupul orădean Selina. La finalul anului trecut, acestea au pierdut procesul, astfel că nu mai pot participa la licitații publice timp de 3 ani, fiind obligate să achite și o penalizare de aproape 1 milion de euro. Sancțiunea atinge și celelalte două firme cu care acestea erau asociate.

Cinci ofertanți

Așa cum BIHOREANUL a mai arătat, licitația pentru Secțiunea 3C a Autostrăzii Transilvania, Suplacu de Barcău-Borș, Subsecțiunea 3C2 Chiribiș - Biharia (km 30+550-km 59+100) a fost reluată în această primăvară.

Până la termenul limită, de 1 martie, CNAIR a primit cinci oferte: din partea CONSTRUCTII ERBAȘU SA, Asocierea DUNA GROUP INTERNATIONAL KFT – SC ING SERVICE SRL – SC DUNA CONSTRUCTII RO SRL, MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET AS, Asocierea PRECON TRANSILVANIA SRL – CITADINA 98 SA și Asocierea SC STRABAG SRL – ANTREPRIZA DE REPARATII SI LUCRARI ARL CLUJ SA.

CNAIR anunțase atunci o valoare estimată a contractului de aproape 900 milioane de lei, mai exact 877.779.813,41 lei fără TVA.

După cum se vede, câștigătorul de acum a promovat o ofertă considerabil mai mică, de 785,21 milioane de lei (fără TVA).

Citiți detalii pe această temă în articolul:

Selina nu mai poate participa la licitații publice după ce a pierdut procesul cu CNAIR, pe tema tronsonului de autostradă Biharia-Chiribiș

Vezi mai jos cum arăta autostrada între Biharia și Chiribiș în decembrie 2022 (video Asociația Proinfrastructura). 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!