Lucrările la refacerea palatului Episcopiei greco catolice din Oradea, distrus de flăcări în incendiul devastator din 25 august, avansează în ritm alert

"Lucrările sunt în toi, în 2- 3 săptămâni începe turnarea primului tronson de planşeu... Fără susţinerea autorităţilor locale ar fi fost imposibil să ajungem la stadiul acesta, iarna ne-ar fi prins fără acoperiş!", se arată într-o postare pe pagina de Facebook Palatul Episcopal Greco-Catolic Oradea, dedicată reabilitării.

După cum BIHOREANUL a mai scris, angajaţii firmei Selina au început în urmă cu aproximativ o lună degajarea bucăţilor de moloz şi a grinzilor distruse din imobilul avariat. Lucrările vizează punerea în siguranţă a clădirii, fiind urmate de expertiza de rezistenţă, care va stabili părţile ce urmează să fie demolate pentru că nu mai prezintă siguranţă, precum şi părţile ce vor fi consolidate.

În următoarele etape, muncitorii vor consolida imobilul, inclusiv acoperişul acestuia, şi vor trece la reabilitarea şi refuncţionalizarea palatului. Intenţia municipalităţii, care a preluat clădirea în administrare pentru minim 20 de ani, este de a reuşi să acopere imobilul înainte de venirea iernii, pentru a preveni distrugerea acestuia de către intemperii.

Conform acordului cu Biserica, în urma lucrărilor de reabilitare, care vor dura circa trei ani, municipalitatea va pune la dispoziţia Episcopiei o treime din clădire cu destinaţia de sediu al curiei episcopale, diferenţa urmând să rămână la dispoziţia orădenilor, cu destinaţia de centru cultural şi spaţiu expoziţional.