După 6 ani de şantier, corpul principal al Spitalului Municipal Gavril Curteanu a fost inaugurat vineri în prezenţa Ministrului Sănătăţii, Cseke Attila.

La eveniment au fost prezenţi atât medici şi reprezentanţi ai municipalităţii, cât şi şefi ai partidelor locale, precum senatorul Cornel Popa, preşedintele PNL, sau deputatul Ştefan Seremi, preşedintele PDL Bihor, precum şi prefectul Gavrilă Ghilea şi consilieri locali. Şi Beniamin Rus, patronul firmei Selina, care a realizat aproximativ 90% dintre lucrări, a fost prezent, asigurând ziariştii că materialele folosite au cele mai de calitate.

6 ani de şantier

În debut, viceprimarul Gheorghe Carp a prezentat procesul de restaurare şi modernizare a spitalului, început încă în anul 2005. "În 2005, am achiziţionat pentru prima oară un aparat. Pentru că până atunci, noi, cei care eram aici, ştiam că lucram cu aparatură veche din 1969, de la înfiinţarea spitalului", a spus viceprimarul, care a trecut în revistă principalele reuşite.

A fost refăcut tot, de la zidărie până la reţeaua electrică. Schimbarea mentalităţii medicilor, informatizarea, ambulatorul şi chiar lucrările la viitorul centru oncologic, care va deservi întreg judeţul, sunt doar câteva dintre schimbări.

Potrivit lui Carp, în 40 de ani de existenţă, Spitalul Municipal nu a primit deloc fonduri pentru modernizare sau aparatură, dar în ultimii ani situaţia s-a schimbat. Dacă în 2006 spitalul a primit 2,7 milioane de lei, în 2011, sumele au urcat la 12,8 milioane de lei.

Printre altele, viceprimarul a ţinut să le mulţumească atât autorităţilor, cât şi firmelor, fundaţiilor şi oamenilor care au făcut posibilă modernizarea, după care toţi cei prezenţi au făcut un tur al etajelor 9, 5 şi 4, unde s-au făcut cele mai recente lucrări.

Bihorul, exemplu

Prezent la ceremonia de finalizare a lucrărilor, ministrul Cseke Attila a spus că Bihorul poate fi dat drept exemplu pentru celelalte judeţe din ţară pentru modul în care a făcut reorganizarea şi a realizat descentralizarea spitalelor.

"E un moment de bucurie pentru judeţul Bihor că am putut inaugura clădirea complet reabilitată a Spitalului Municipal. Cu asta se încheie o etapă de modernizare infratructurii spitaliceşti în Bihor şi în Oradea, fără a spune însă că nu mai avem nevoie şi de alte proiecte. Cel mai important este Centrul Oncologic, pentru care licitaţia este finalizată, contractul este încheiat, iar în scurt timp vor începe lucrările", a declarat Cseke, lăudând proiectul "ambiţios, dar necesar".

"Bihorul rămâne pentru Ministerul Sănătăţii un model în ceea ce priveşte reorganizarea spitalicească şi descentralizarea", a mai spus Cseke, adăugând că este unul dintre acele judeţe unde "factorii locali, indiferent de culoarea politică, au înţeles că în domeniul sănătăţii este nevoie de a merge împreună pentru dezvoltarea sistemului sanitar".

Ministrul a spus şi că acest lucru este cu atât mai benefic cu cât în curând va fi implementată o directivă europeană care va liberaliza practica medicală în toate statele Uniunii Europene. El a precizat că a investit mai mulţi bani în spitalele din vestul ţării deoarece locuitorii acestora sunt cei mai predispuşi să se trateze în străinătate.

De altfel, Cseke a ţinut să puncteze că nu a uitat de promisiunile de alocări de fonduri în ce priveşte sediul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care trebuie să se mute din actuala locaţie, unde plăteşte chirie.

Pe de altă parte, Cseke a salutat şi faptul că Oradea se numără printre cele 4 municipalităţi din ţară incluse în proiectul pilot de stimulare a medicilor şi asistentelor pe criterii de performanţă.

Medici instruiţi

La rândul său, primarul Ilie Bolojan a ţinut să le mulţumească colaboratorilor, cât mai ales şefilor de partide şi consilierilor locali, care atât în mandatul său, cât şi în cel precedent, au votat de fiecare dată când s-a impus sume în favoarea spitalelor orădene. "Doresc să mulţumesc şi Ministerului Sănătăţii, în mod special domnului ministru Cseke Attila, deoarece cu sprijinul său am reuşit să reabilităm spitalul cu cel puţin 5 ani, poate chiar 10 ani mai devreme", a spus Ilie Bolojan.

Primarul a adăugat că următoarea etapă în dezvoltarea sistemului sanitar orădean presupune asigurarea unei linii de finanţări pentru a asigura dezvoltarea profesională a medicilor din spitalele orădene, precum şi să se asigure o relaţie mai bună între medici şi pacienţi.

În urma vizitei la spitalul Clinic Municipal, ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii municipiului au vizitat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Ministrul Cseke Attila a inaugurat secţiile clinice Neurochirurgie şi compartiment Oftalmologie, respectiv Chirurgie Buco-Maxilo Facială şi compartiment ORL, din staţionarul I al spitalului.
După festivitatea de tăiere a panglicii, Cseke a vizitat saloanele renovate şi recompartimentate de la etajul 6 al spitalului, însoţit de managerul Carmen Pantiş şi reprezentanţii autorităţii locale.