Liderul PNL, Ludovic Orban, a fost achitat, luni, de acuzaţia că ar fi cerut bani unui om de afaceri pentru campania electorală din 2016.

Practic, completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat verdictul primei instanţe, care, de asemenea, l-a achitat. La acea sentinţă, procurorii făcuseră apel.

Completul de 5 judecatori care a dat decizia in acest caz a fost format din Iulian Dragomir (presedinte), Simona Encean, Ioana Bogdan, Leontina Serban si Silvia Cerbu, scrie ziare.com.

In faza de fond a procesului, politicianul a fost achitat printr-o decizie data atunci in majoritate, intr-un complet de trei judecatori: doi magistrati (Geanina Cristina Arghir si Daniel Gradinaru) au fost pentru achitare, iar unul (Stefan Pistol) a fost pentru condamnarea lui Ludovic Orban la un an de inchisoare cu suspendare.

Ludovic Orban era acuzat de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. El i-ar fi cerut omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu 50.000 de euro pentru finanţarea campaniei sale electorale pentru Primăria Capitalei.

De precizat că la ultimul termen al procesului, procurorii ceruseră condamnarea lui Orban la un an de închisoare cu executare. Pe tot parcursul procesului, Ludovic Orban s-a declarat nevinovat, cerand achitarea.

"Vad ca DNA cauta sa creeze o legatura intre desemnarea ca si candidat la functia de primar si functia politica pe care am ocupat-o. Desemnarea mea in functia de candidat nu a fost facuta datorita functiei. Desemnarea ca si candidat s-a facut in baza sondajelor de opinie care ma plasau la momentul acela drept cel cu cele mai mari sanse. (...)

In interceptari eu spun ca exista un plafon maxim care poate fi cheltuit. Prin acest lucru arata nu un indicator catre martorul denuntator, ci releva intentia mea de a ma incadra in prevederile legale. (...) Ma consider nevinovat, nu am abuzat de influenta politica. Nu am facut nici cea mai mica aluzie la aceasta functie.

Nu am avut niciun moment intentia de a beneficia de finantare ilegala. Nu e Biblia aici, dar v-am jurat. Am incredere in capacitatea dumneavoastra de a judeca", a declarat Ludovic Orban, in ultimul cuvant adresat instantei.