Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat, marţi, pe liderul PNL Ludovic Orban drept viitorul premier al ţării, care va propune un cabinet de tranziţie, după ce guvernul Dăncilă a fost demis prin moţiune de cenzură.

"Acum puţine zile a trecut moţiunea şi a căzut Guvernul PSD-ist. E bine aşa. PSD, din 2017, a avut trei guverne care au dăunat grav României. După consultările cu partidele politice şi formaţiunile politice parlamentare am tras concluzia spusă şi după prima rundă de consultări, că se conturează un Guvern în jurul PNL. PNL a fost singurul partid care a venit şi a spus direct că sunt dispuşi, chiar dacă e foarte dificil, să-şi asume guvernarea. Guvernul care va fi instalat va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. dacă veni vorba de ele, repet că alegerile anticipate sunt o soluţie bună, dar nu cu Guvernul Dăncilă interimar. Am decis să desemnez următorul prim-ministru în persoana lui Ludovic Orban", a declarat, la Cotroceni, Klaus Iohannis.

La rândul său, Ludovic Orban a declarat că este onorat în numele PNL să îşi asume răspunderea formării Guvernului într-un moment dificil.

"Vom da românilor ceea ce aşteaptă de la un Guvern normal şi soluţii pentru marile cu care se confruntă România astăzi. Refacerea echilibrelor macroeconomice, restructurarea aparatului guvernamental, readucerea profesionismului în administraţie, acordarea unei atenţii serioase asupra investiţiilor", a adăugat preşedintele PNL.

Ludovic Orban a enunţat câteva priorităţi ale noului Guvern: amplfiicarea adminsitrativă, digitalizarea administrativă, acordarea unei atenţii serioase pentru obiectivele din infrastructura de transport, de sănătate şi de educaţie. "Vrem consolidarea parcursului european al României, în conformitate cu pactul semnat de PNL. Vrem respectarea rigorilor privind statul de drept. vrem asigurarea unei independenţe reale a Justiţiei, readucerea instituţiilor guvernamentale în slujba cetăţenilor", a adăugat acesta.

Orban va trebui să prezinte în curând lista miniştrilor propuşi în cabinetul său.