În prima conferinţă de presă pe care a susţinut-o după ce a ieşit din izolare, premierul Ludovic Orban a vorbit despre noile măsuri restrictive în lupta cu noul coronavirus, spunând că Guvernul şi instituţiile fac "toate eforturile posibile" de a aproviziona spitalele şi persoanele din linia întâi cu echipamentele necesare (de protecţie, dezinfectanţi, etc.) şi a spus că se lucrează la noi variante de susţinere a mediul privat afectat de această criză. În schimb, el a subliniat că resursele României sunt limitate.
În conferinţă, premierul a spus că în această perioadă continuă activitatea în grupul de lucru economic şi consultarea cu mediul de afaceri, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale, Banca Naţională Română şi reprezentanţii sistemului financiar-bancar pentru identificarea unor soluţii de sprijinire a mediului privat şi a cetăţenilor afectaţi, "inclusiv pentru cei care nu mai au posibilitatea de a plăti creditele".
Întrebat câte luni de criză economică şi-ar permite România, premierul n-a dat un răspâns clar: "Sper într-o depăşire cât mai rapidă a epidemiei şi în mod clar pregătim deja o gândire de repornire a motoarelor. Deocamdată sunt activităţi care de exemplu sunt profitabile, de exemplu transporturile".
Când a fost întrebat dacă ia în considerare ajutoarea firmelor care îşi continuă activitatea în această perioadă, îşi păstrează angajţii, însă sunt afectate de criza cauzată de COVID-19, Ludovic Orban a dat de înţeles că nu prea există buget pentru asta.
"Suntem în analiză. Realitatea este că România se afla într-o situaţie bugetară dificilă înainte de izbucnirea epidemiei. Un deficit de 4,6, cu mari dezechilibre, deficitul comercial, deficitul de cont curent. Spaţiul de manevră bugetar şi fiscal pe care îl avem la dispoziţie este foarte restrâns, este egal aproape cu zero. Vor scădea încasările şi cresc cheltuielile. Vrem să utilizăm puţinele resurse pe care într-un mod cât mai benefic pentru companii şi angajaţi", prim ministrul.
Marţi seara, Ludovic Orban a mai spus că Guvernul face eforturi pentru achiziţia mai multor aparate Real Time PCR şi kituri pentru testare decât există în acest moment.
"Am achiziţionat 10 aparate noi prin Crucea Roşie, care sunt distribuite în teritoriu. Prin Unifarm avem un contract avem achiziţionate 10 PCR, din care 4 sunt montate şi pregătite să fie distribuite. Am aflat cu bucurie că s-au mişcat şi spitalele şi au achiziţionat PCR-uri şi kituri", a precizat premierul României.
Totodată, Orban a spus că este foarte dificilă – în aceată perioadă - achiziţia de echipamente de protecţie şi dezinfectanţi pentru spitale şi persoanele din linia întâi, însă statul are câteva contracte ferme şi se apelează inclusiv la misiunile diplomatice ale ţării pentru a debloca şi asigura furnizarea din diverse ţări ale lumii a acestor materiale.
Vezi mai jos conferinţa susţinută de premierul Ludovic Orban: