Ludovic Orban şi-a depus, marţi, mandatul de premier desemnat! Anunţul a fost făcut de preşedintele Klaus Iohannis, în contextul deciziei CCR de luni.

"În această seară, dl Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat", a anunţat Iohannis, în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu premierul.

"Motivaţia este pe cât de simplă, pe atât de clară. Regulamentul activităţilor comune din Cameră şi Senat prevede un termen de 15 zile în care Parlamentul trebuie să se pronunţe asupra propunerii de premier. Acestea s-au epuizat fără să se fi votat. În esenţă, ştim, am spus şi ieri, această situaţie se datorează PSD-ului, care a boicotat şedinţa de ieri. Riscam să intrăm într-un blocaj şi e ultimul lucru pe care îl dorim", a declarat Klaus Iohannis, potrivit site-ului HotNews.ro.

Acesta a spus că acceptat propunerea şi că va convoca, pentru miercuri, la ora 16, consultări cu partidele.

Întrebat dacă mizează în continuare pe alegerile anticipate, ale căror şanse au scăzut dramatic în contextul deciziei CCR, Iohannis a spus că "Nu are rost să începem să numărăm, însă nu dorim să intrăm într-un blocaj. Intenţia preşedintelui e întotdeauna de a da ţării un guvern", a spus el.

Întrebat, de asemenea, care ar fi variantele de premier - Nicolae Ciucă, Bogdan Aurescu fiind printre numele enumerate de jurnalişti - preşedintele a refuzat un răspuns, declarând doar că "veţi afla mâine, după consultări".

Chestionat, între altele, și despre posibila cooptare a USR la guvernare, Iohannis a răspuns că speră să afle "mâine, la consultări". "Dar regula nu este ca preşedintele să adune o majoritate parlamentară, ci să desemneze o persoană capabilă să meargă să adune majoritate în parlament. Voi ţine cont de toate informaţiile pe care le primesc de la partidele parlamentare, der, evident, o majoritate se probează prin votul exprimat în şedinţă", a spus Iohannis.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Curtea Constituţională a României a stabilit luni că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, ca premier, iar astfel Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare pentru această funcţie. Reacţia preşedintelui a venit câteva ore mai târziu. Iohannis a spus că nu comentează decizia, apreciind, însă, că şansele pentru alegeri anticipate tocmai au scăzut la jumătate.