Premierul României, Ludovic Orban, a anunţat, miercuri seara, un set de măsuri pentru sprijinirea angajatorilor şi a angajaţilor în perioada imediat următoare. Între acestea se numără faptul că, din bani europeni, va fi susţinut până la 41,5% din salariul brut al angajaţilor care revin din şomaj tehnic, respectiv până la 30% din salariul brut al persoanelor nou angajate.

Ludovic Orban a spus că Guvernul României va putea susţine măsuri de sprijin întrucât Consiliul Uniunii Europene a aprobat regulament programului "SURE", prin care UE ajută statele membre pentru a finanţa măsurile active de ocupare a forţei de muncă.

Astfel, România ar urma să primească de la UE între 3 şi 5 miliarde de euro.

Aproape jumătate din salariul brut

"Putem spune astăzi că România are garanţia că va beneficia de finanţare de la nivel european pentru a putea pune în practică măsurile gândite de Guvernul României, care vin atât în sprijinul angajaţilor cât şi a angajatorilor. Prin intermediul acestui program, ţările membre pot să acceseze sume importante de bani cu condiţii oferirii unor garanţii. România trebuie să ofere o garanţie de până la 400 de milioane de euro şi va beneficia, conform calculelor noastre, sigur, în funcţie de mecanismul de repartiţie, de o sumă între 3 miliarde de euro şi 5 miliarde de euro", a afirmat premierul României într-o declaraţie susţinută la Palatul Victoria. 

Setul de măsuri se referă atât la angajaţii aflaţi în şomaj tehnic cât şi al cei rămaşi fără job.

"Pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile, după data de 1 iunie vom continua plata şomajului tehnic. Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii, prin alocarea unui procent de până la 41,5% din salariul brut al fiecărui angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat", a spus Orban.

Ajutor pentru cei care îşi caută job

Tot el a vorbit despre românii care şi-au pierdut locul de muncă şi despre cei care s-au întors din străinătate, tot după ce au rămas fără joburi. "Evaluarea pe care o avem ne indică faptul că există aproape 600.000 de români care s-au aflat în şomaj tehnic şi până la 700.000 de români care vor fi în căutarea unui loc de muncă: aproape 350.000 de persoane cărora li s-a încheiat contractul de muncă şi circa 300.000 de români care s-au întors în ţară", a spus acesta.

Sprijinul pentru firmele care îi angajează va fi de până la 30% din salariul brut. "Pe lângă măsura activă pentru reluarea activităţii angajaţilor din companiile afectate de restricţii sau indirect de criza economică, vom folosi mai multe măsuri active dedicate diferitelor categorii de angajaţi. Vom acorda un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor oferi locuri de muncă, cetăţenilor români aflaţi în căutarea unui loc de muncă, pe o perioadă de cel puţin 3 luni de zile", a afirmat Orban. 

El a adăugat că pentru categorii mai vulnerabile de angajaţi, cum ar fi absolvenţi şi persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare, "vom dezvolta instrumente mai generoase, susţinând un procent semnificativ din salariul brut, o perioadă de timp mai lungă". Totodată, premierul a spus că Guvernul va lua măsuri de sprijinire şi a zilierilor.