O femeie de 69 de ani a murit cu zile într-un spital din Alba Iulia, pentru că nu a primit un medicament esenţial în orice ţară civilizată, dar dispărut din România de câteva luni: imunoglobulina. 

Femeia suferea de o boală a sistemului imunitar, iar ultimele luni şi le-a petrecut numai prin spitale, unde îi era administrat acest medicament, pentru ca organismul ei să poată lupta cu bolile, scrie stirileprotv.ro. De la Sibiu, unde spitalele au rămas fără imunoglobulină în urmă cu câteva săptămâni, pensionara a fost transferată la Alba Iulia, iar acum urma să plece la Cluj, în căutarea aceluiaşi medicament. 

"Problema dânsei este că nu i se administrase imunoglobulina din luna august, că nu exista. Noi am încercat să procurăm, dar nu am putut. S-a luat legătura cu spitalul din Cluj, cu doamna profesor care se ocupă de acolo, dar nici acolo nu aveau imunoglobulina", a declarat, pentru Pro TV, Dan Crainic, directorul medial al Spitalului Alba-Iulia. Reprezentanţii spitalului au mai spus că zilnic dădeau telefoane, căutând imunoglobulină, dar fără succes.

Grava situaţie a dispariţiei acestui medicament i-a fost semnalată ministrului Sănătăţii, orădeanul Florian Bodog, încă de acum două luni. Atunci, Bodog spunea relaxat că problema este una europeană. Totuşi, a promis că va rezolva această criză şi pacienţii vor fi salvaţi. La începutul lunii noiembrie, Ministerul Sănătăţii a anunţat, printr-un comunicat de presă, că 900 de flacoane de imunoglobulină urmau să ajungă pe piaţă.

Pentru că nu s-a ţinut de promisiune, lui Bodog i se cere demisia de către mogulul Dan Voiculescu. Într-o postare pe blogul său, Voiculescu îl acuză pe ministrul Sănătăţii de neglijenţă, spunând că printr-o simplă ordonanţă de urgenţă ar fi putut rezolva această criză.

Situaţia a fost comentată şi de fostul ministru al Sănătăţii, tehnocratul Vlad Voiculescu. Acesta a explicat, într-o postare pe contul său de Facebook, că anul trecut, Guvernul Cioloş a inclus imunoglobulinele, alături de alte medicamente citostatice ieftine (printre care Vinblastin, Bleomycin) pe lista medicamentelor esenţiale a Ministerului Sănătăţii (prin HG 800/2016).

"Lista medicamentelor esenţiale a fost eliminată (odată cu întreaga HG 800/2016) la începutul acestui an. Toate medicamentele de mai sus au dispărut de pe piaţă ca o consecinţă directă a acestei măsuri! (...) În timp ce pacienţii strigă oriunde pot că viaţa le este pusă în pericol şi medicii încearcă să apeleze la soluţii de ultimă instanţă, transferând pacienţi de la un spital la altul în încercarea de a le oferi tratament… Coaliţia, Guvernul şi Ministerul nu par să aibă absolut nicio problemă! Niciuna! Nu, asta nu mai este doar prostie crasă. Este cu mult mai mult decât atât!", a scris fostul ministru.