Un studiu recent a scos la iveală că lumânările parfumate pot fi la fel de nocive precum ţigările. Omniprezente, lumânările parfumate emană un fum încărcat cu toxine, similar celui de ţigară.

Iar faptul că sunt aprinse în camere slab ventilate, precum băile, ori în timpul cinei, când este foarte probabil ca ferestrele să fie închise, face ca toate chimicalele împrăştiate să rămână în încăpere, ceea ce creşte riscul de astm şi de probleme ale pielii.

Lumânările care au la bază ceara de albine sau soia nu cauzează probleme, însă cele realizate din alte materiale, de obicei mult mai ieftine, sunt de-a dreptul periculoase.

Cercetătorii au ars în laborator mai multe lumânări, observând că printre chimicalele emanate sunt şi substanţe cancerigene.

La fel de dăunătoare sunt şi parfumurile sintetice şi vopselele conţinute de aceste lumânări, ale căror particule nocive le inspirăm când lumânarea arde, dar nu numai, pentru că ele rămân suspendate în aer câteva ore. Uneori, această funingine conţine zinc, plumb şi cadmiu.