În perioada prepascală, între 19 martie și 9 aprilie, în mai multe zone din județul Bihor se vor ține zece concerte inedite, cu intrare gratuită, care vor cuprinde muzică clasică, pricesne, imnuri, poezii, psalmi, toate cu tematică creștină.

Proiectul a fost intitulat „Lumină din lumină”, iar concertele vor reuni pe scenă interpreți de muzică populară, de pricesne, de muzică clasică, coruri bisericești, instrumentiști, coruri de copii, actori.

„Legătura dintre divinitate și om” 

Proiectul este organizat în colaborare cu instituțiile culturale ale Consiliului Județean, Centrul de Cultură Bihor și Filarmonica Oradea, primăriile localităților unde se vor desfășura concertele, episcopiile greco-catolică și ortodoxă.

Inițiativa a fost anunțată într-o conferință la care au participat managerul Filarmonicii Oradea, Carmen Rus, managerul Centrului Cultural Bihor, Liviu Buțiu, și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan.

Acesta din urmă a afirmat că proiectul a fost sugestiv intitulat „Lumină din lumină” și a explicat, într-o notă spirituală, că titlul a fost anume ales „deoarece, în urmă cu 2000 de ani, Dumnezeu s-a făcut om și trecând prin lume în această ipostază, și-a asumat răstignirea și învierea, pentru ca și noi să înviem spiritual și pentru a se reface legătura dintre divinitate și om, iar la lumina adusă prin înviere să fim cu toții părtași”.

Credință și tradiții

Proiectul „Lumină din lumină” își propune să rememoreze felul în care generații de-a rândul s-au pregătit cu cântece, imnuri și rugăciuni specifice sărbătorii pascale. De aceea, mai multe concerte se vor organiza în diferite localități din județ, pentru ca aceste comunități „să-și pronunțe mai nuanțat credința și tradițiile, care sunt axul central al ființei umane”, după cum a spus Mălan, citându-l pe Mircea Eliade.

Concerte vor avea loc în Husasău, 19 martie, Beiuș și Ștei, 26 martie, Șuncuiuș, Roșia, Oșorhei, Aleșd - 2 aprilie, Salonta 7 aprilie, Marghita, 8 aprilie, iar seria se va încheia în 9 aprilie, cu începere de la ora 19, la Oradea, la Teatrul Regina Maria.

Fiecare eveniment va fi diferit prin programul și invitații săi. Un alt element inedit va fi lipsa unui moderator, locul acestuia fiind luat de toacă, a subliniat Liviu Buțiu. 

Șapte dintre cele 10 concerte vor fi transmise de TTV Oradea și de Favorit TV, iar unul, cel de la Oradea, de Trinitas.

Lumină din lumină

Prezentat ca fiind cel mai de amploare eveniment din proiectul „Lumină din lumină”, concertul de la Oradea va avea loc la Teatrul Regina Maria, iar intrarea va fi gratuită, pe baza unor rezervări sau invitații, CJ Bihor urmând să anunțe detalii în acest sens. 

Pe scenă vor urca: mezzosoprana Ramona Bolojan, care va interpreta pricesne clasice, actrița Daniela Nane va recita poezii creștine, Antoanela Buțiu Ferche, interpretă de muzică populară, Maria Coman, interpretă de muzică bizantină, realizatoare de emisiuni la Trinitas TV, artista Paula Hriscu, instrumentiști ai Filarmonicii de Stat, la violoncel și pian. Vor participa și corurile Liceului Greco-Catolic din Oradea și Parohiei ortodoxe Oradea - Nufărul.

O parte dintre invitații serii de pricesne din Oradea sunt incluși și în alte evenimente din județ, în special în cele din Marghita și din Salonta. Intrarea este liberă, fără rezervare, la evenimentele din județ. 

Pricesne reinterpretate

Directorul Centrului de Cultură Bihor a anunțat, de asemenea, că aceste zece concerte pe care le propun organizatorii conțin pricesne, adică rugăciuni cântate ce aparțin de melosul cultural tradițional românesc, originar din Ardeal. „Prin această abordare aparte ne dorim să subliniem acest dramatism prin care omul ajunge la momentul învierii, își dorește să simtă lumina în suflet, în plan spiritual”, a spus Buțiu.

Prezentă la conferință, Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea, a spus că este bucuroasă că instituția pe care o conduce va fi prezentă „și dincolo de Oradea”, prin această serie de concerte prepascale. Concret, un grup coral din cadrul Filarmonicii va oferi „prelucrări de pricesne preluate din popor”, instrumentiști la violoncel și pian vor acompania interpreții invitați, iar pe scenă va urca și o artistă lirică a instituției muzicale, Ancuța Măslină-Pop. 

Carmen Rus a fost cea care a prezentat-o și pe mezzosoprana Ramona Bolojan, care va interpreta pricesne clasice. Stabilită în Germania, aceasta este „fiică de preot, este bihoreancă și a acceptat cu mare plăcere invitația noastră”.

Organizatorii își doresc să transforme acest proiect într-unul cu tradiție, pe care să-l reia în fiecare an.

Întrebat de BIHOREANUL dacă seria de concerte prepascale include și unele dedicate creștinilor romano-catolici din Bihor, vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, a admis că nu, explicând că proiectul „Lumină din lumină” a pornit de la ideea punerii în valoare a pricesnelor, o tradiție românească originară din Ardeal, respectată și în Bihor. Mălan a adăugat că nu exclude ca la următoarele ediții să organizeze manifestări prepascale și pentru alte comunități religioase din Bihor.

Mai jos, programul complet al evenimentelor din proiectul „Lumină din lumină”:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!