Mii de pelerini au aşteptat, sâmbătă, aprinderea Luminii Sfinte în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, considerată o minune în Biserica Ortodoxă. 

Patriarhul Ierusalimului a intrat în capela în care se află mormântul lui Iisus Hristos având în mâini 33 de lumânări neaprinse, simbolizând vârsta pe care o avea Iisus când a fost răstignit, notează news.ro.

Lumina Sfântă s-a aprins la ora 14.20 în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, de unde va fi trimisă în ţări din întreaga lume, inclusiv în România.

Aceeaşi sursă scrie că Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare, pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare, sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini.

De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc.

După slujbă, patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. El este controlat la intrare de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor.

Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în "Capela Îngerului", însoţit, potrivit tradiţiei, de un arab de religie islamică. Apoi, intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

News.ro mai scrie că, după rugăciune, cei din biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

O delegaţie a Patriarhiei Române condusă de Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, este la Ierusalim, pentru a aduce în România Lumina Sfântă.

UPDATE: Lumina Sfântă a ajuns în România

Delegația Patriarhiei Române condusă de PS Timotei Prahoveanul a ajuns în sâmbătă seara pe aeroportul Internațional Henri Coandă, în jurul orei 18:45, cu Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, potrivit basilica.ro.

Reprezentanții protoieriilor din Arhiepiscopia Bucureştilor şi ai eparhiilor Patriarhiei Române au primit focul sfânt de la PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în salonul oficial din aeroport.