Ventus et Lux, tradus din latină prin „Vânt și lumină”, este denumirea următorului eveniment al Filarmonicii Oradea și reflectă simbolic caracteristicile lucrărilor aflate în programul serii.

„Muzica germană are un loc special în istoria muzicii universale, indiferent dacă este vorba despre perioada Clasicismului sau a Romantismului, epoci din care fac parte următoarele lucrări”, semnate de: C. M. von Weber – Uvertura Euryanthe,  op. 81, F. Danzi - Sinfonia concertante pentru flaut, clarinet și orchestră op. 41, și J. Brahms – Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68.

Euryanthe este o operă germană, scrisă de Carl Maria von Weber, inclusă în repertoriul operelor romantice. Dacă opera integrală este selectată rar pentru a fi cântată pe scena teatrelor, uvertura însă este interpretată frecvent în concerte din întreaga lume, fiind un exemplu remarcabil al stilului german timpuriu al Romantismului muzical.

Franz Danzi este cunoscut în special pentru lucrările lui dedicate instrumentelor de lemn, precum Cvintetele de suflători. Din aceeași categorie face parte și Sinfonia concertante pentru flaut, clarinet și orchestră op. 41 care pune în evidență cele două instrumente de suflat solistice, flautul și clarinetul. Lucrarea este una elegantă și plină de virtuozitate, reprezentând o piesă de rezistență pentru epoca Clasicismului târziu.

Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68 a fost scrisă în plin Romantism și este prima dintre cele patru simfonii ale lui Johannes Brahms. Valoarea și realizările lui Brahms au fost recunoscute în Viena de importanți critici ai vremii, iar alții l-au comparat cu Beethoven, lucru care îl irita pe Brahms, deoarece se simțea acuzat de plagiat, însă preluarea elementelor beethoveniene a avut ca scop chiar omagiul adus titanului de la Bonn.

Concertul de joi va începe la ora 19 și va fi condus de dirijorul Theo Wolters, iar în prim-plan vor fi soliștii Liliana Cadar, la flaut și Marin Cristian, la clarinet.

Liliana Cadar este absolventă a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. A susținut concerte și recitaluri alături de orchestre din țară și din străinătate, a realizat înregistrări la Radio Cluj și la televiziune, iar în decursul carierei sale a participat la festivaluri naționale și internaționale și a fost distinsă cu premii importante la concursuri de specialitate. În prezent, Liliana Cadar este flautistă în orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca și lector universitar dr. în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima.

Marin Cristian a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca la clasa prof. univ dr. Ioan Goilă. Și-a început cariera artistică în cadrul Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, iar din anul 1998 este membru al Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea.

Theo Wolters s-a născut în 1955 într-o familie de muzicieni. A studiat trompeta și a cântat în fanfara condusă de tatăl său, definitivându-și apoi studiile la Conservatorul din Maastricht la același instrument. A fost angajat ca trompetist în orchestrele Filarmonicilor din Overijssel, Essen și la Royal Concertgebouw în Amsterdam. În paralel a studiat dirijatul și începând cu anul 1998 a fost invitat la pupitrul unor orchestre de prestigiu din țară, din Europa și Coreea de Sud.

Biletele pentru concertul Ventus et Lux s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea, la prețuri între 10 și 50 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!