La marginea Gepiului, vântul roteşte întruna o morişcă mai ciudată. Este vorba de singura turbină eoliană montată de un bihorean pe proprietatea sa.

Afaceristul Alexandru Pop a vrut să-şi aducă electricitate în afara satului, la căsuţa de vacanţă pe care şi-a amenajat-o lângă o mică baltă de pescuit. Dar, cum un transformator şi extinderea reţelei l-ar fi stors de bani, s-a îndreptat spre o soluţie naturală care, pe lângă faptul că nu poluează, îl şi scuteşte de facturile lunare.

Viaţa la ţară

În vârstă de 39 de ani, Alexandru Pop este unul dintre orădenii care au preferat să renunţe la viaţa în oraş pentru cea de la ţară. În urmă cu mai bine de zece ani s-a mutat cu familia în Gepiu, unde a deschis o staţie de benzină, o frizerie şi un ABC. S-a implicat şi în politică, iar din 2004 este consilier local PNL.

"La bloc simţeam că îmbătrânesc. Aici sunt tot timpul în mişcare, nu există plictiseală", povesteşte bărbatul. Pentru a avea o oază unde să se relaxeze cu adevărat alături de soţie şi cei doi copii, dar şi împreună cu prietenii, bărbatul şi-a cumpărat în urmă cu câţiva ani şi un teren la marginea satului. Aici şi-a construit o mică încăpere, un loc de grătar, un mini-parc cu balansoare şi tobogan pentru copii, şi a amenajat şi o baltă de pescuit, pe care a umplut-o cu crapi şi caraşi. Cu alte cuvinte, un loc unde să poată ieşi vara. Dar, în timp ce de alte utilităţi, precum apa caldă, se putea lipsi, curentul îi era necesar.

În bătaia vântului

Alexandru s-a interesat cât l-ar costa racordarea la electricitate, având în vedere că terenul e situat la aproape un kilometru de sat, iar suma l-a şocat. "Sunt foarte departe de reţeaua de înaltă tensiune. Ca să mă branşez la Electrica, aveam nevoie de un transformator în apropiere, care mă costa 50.000 de lei. În plus, cu alte cheltuieli pentru aducerea releţelei, ajungeam la aproape un miliard de lei vechi", povesteşte bărbatul. Mai mult, odată conectat, el ar fi trebuit să scoată din buzunar 50 de lei în fiecare lună. "Cam atât consuma transformatorul, deşi consumul meu nu ar fi ajuns la această sumă", explică el.

Renunţând imediat la idee, bărbatul s-a orientat spre metode alternative, căutate pe internet. Aşa a descoperit turbinele eoliene, care transformă energia vântului în electricitate. Văzând oferta unei firme specializate din Timişoara, omul a observat în primul rând diferenţa de preţ. Realizată în primăvara anului trecut, investiţia - constând într-un stâlp şi o turbină cu capacitate de 3 kilowaţi, adaptorul şi acumulatorii care stochează curentul - l-a costat doar 35.000 de lei. Deşi nu e o sumă mică, Alexandru e bucuros că are acum curent la o treime din suma pe care ar fi plătit-o la Electrica.

Fără poluare

Chiar dacă în Bihor nu sunt vânturi puternice şi o turbină de o capacitate mică nu produce foarte multă electricitate, omului îi acoperă nevoile. "Produce cât îmi trebuie. Am doar nişte becuri în interior şi în exterior, toate economice, ca să consume cât mai puţin, un hidrofor şi o pompă de apă. Chiar dacă nu bate vântul, eu am o rezervă care ţine până la 9 zile".

În plus, fiind vorba despre o căsuţă de vacanţă, familia nu o locuieşte zi de zi. Iniţiativa de a-şi produce singur curentul, printr-o modalitate nepoluantă, a stârnit interesul şi prietenilor lui. Totuşi, din câte ştie omul, el e deocamdată singurul bihorean care şi-a instalat o turbină eoliană pe proprietatea sa.

Pentru a-şi completa sursa de energie, afaceristul şi-a comandat deja şi trei panouri fotovoltaice, care costă 1.800 de euro. De altfel, în urmă cu câţiva ani şi-a meşterit chiar el un mic panou solar în curtea casei, care îi asigură apa caldă pe timpul verii. "Acesta e viitorul. E mai convenabil şi mai ieftin", zice Alexandru, mulţumit că îşi produce singur lumina. Fără nicio grijă pentru facturi...


MORI DE VÂNT
Lumină pe gratis

Din totalul consumului intern de electricitate, doar 3% provine din valorificarea energiei eoliene. Jumătate din cele 1.000 de turbine care funcţionează în România sunt amplasate în Dobrogea, zonă ideală din acest punct de vedere, datorită intensităţii cu care vântul bate tot timpul anului. În Bihor, însă, nu funcţionează deocamdată niciun asemenea parc eolian, ci există doar planuri. Compania Eoliană SA, condusă de fostul viceprimar de Oradea, Constantin Jurcă, a realizat un proiect pentru construirea unui parc cu 35 de turbine în Munţii Plopişului, în zona dintre Auşeu şi Borod. Lucrările sunt programate să înceapă în acest an.