La jumătatea campaniei "Iunie - Luna Curăţeniei în Bihor", vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Mălan, a anunţat că toate primăriile sunt active în "campionatul" de colectare selectivă, organizându-se până acum peste 60 de acţiuni de ecologizare.

"După 15 zile, constatăm următoarea realitate: toate primăriile din Bihor s-au înscris în această competiţie, s-au derulat până în prezent peste 60 de acţiuni de ecologizare în întregul judeţ, acţiuni care ne-au fost comunicate nouă şi în care întreaga comunitate locală s-a manifestat. Continuă să ne vină informaţii cu acţiunile care au avut loc, poze, şi noi le centralizăm pe toate. De asemenea, sunt multe acţiuni programate de către primării pentru a doua parte a acestei luni", a declarat Mălan, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Calendarul acţiunilor este publicat pe site-ul Ecolect, aşa că orice doritor poate participa la oricare dintre ecologizări.

De două ori mai multe gunoaie!

Pe lângă comunităţile locale, mobilizate de primari, preoţi de toate confesiunile, directori de şcoli şi profesori, la acţiuni au participat şi voluntari din diferite ONG-uri, "care au trecut de la vorbe la fapte", după cum a precizat Mălan, şi din diferite companii din Bihor.

În plus, mai multe firme bihorene sprijină Campionatul Bihorean al Curăţeniei cu sponsorizări, o listă completă a acestora urmând să fie anunţată de CJ Bihor.

"Până acum s-au adunat din sponsorizări 200.000 de lei", a declarat vicele CJ Bihor.

Toate deşeurile adunate de voluntari sunt transportate gratuit de operatorii de salubritate din Bihor, care nu duc lipsă de front de muncă. Potrivit lui Mălan, întrucât acţiuni voluntare se organizează zilnic, nu există încă o statistică relevantă, însă cert este că sunt multe gunoaie de transportat. "În principiu, cantităţile s-au dublat faţă de o perioadă firească", a declarat oficialul.

EcoProvocarea, prelungită

Pe de altă parte, Mircea Mălan a anunţat că se prelungeşte concursul de desene "EcoProvocarea", pentru elevii din clasele 0-8, până pe 25 iunie, data la care se va încheia anul şcolar.

Până atunci, orice şcolar din Bihor, cu excepţia celor din Oradea, poate realiza desene pe teme de ecologie. Înscrierea în concurs se poate face doar prin intermediul învăţătorilor sau profesorilor de desen. Prin tragere la sorţi, 12 dintre elevi vor fi declaraţi câştigători şi vor primi un voucher în valoare de 1.000 de lei.

Mălan a explicat că banii vor putea fi folosiţi pentru achiziţii în Decathlon, sponsorul acestui concurs, dar nu doar pentru biciclete, aşa cum a anunţat iniţial, ci pentru orice alt produs din acest magazin specializat în articole sportive. Această schimbare s-a făcut atât pentru că organizatorii şi sponsorii şi-au dat seama că elevii câştigători ar putea avea deja biciclete, dar şi pentru că, pe plan mondial, este o penurie de... biţe.

"Având în vedere că piaţa mondială a fierului a suferit mutaţii semnificative, preţul fierului crescând cu 40%, acest lucru se reflectă şi în producţia de biciclete. Am discutat cu cei care comercializează biciclete, este o problemă serioasă, primesc câteva biciclete pe lună", a declarat vicele CJ Bihor. Drept urmare, elevii câştigători vor putea să cumpere o bicicletă, dacă au noroc să o găsească, sau orice altceva doresc, din magazinul Decathlon.