Direcţia Silvică Bihor a dat startul plantărilor de primăvară în pădurile din Bihor, iar programul campaniei "Luna plantării arborilor" din acest an prevede un număr record de arbori care vor fi sădiţi: 1,5 milioane de puieţi, din 18 specii, care vor prinde rădăcini pe o suprafaţă de peste 561 de hectare.

"Puieţii pe care îi vom planta sunt în cuantum de 900.000 din specii foioase - stejar, fag, cireş, paltin - şi circa 600.000 puieţi de răşinoase. Aceştia vor fi repartizaţi în cea mai mare parte la Ocolul Silvic Remeţi, unde avem suprafeţe de regenerat, afectate de doborâturile de vânt din anul 2017", a precizat directorul DS Bihor, Teodor Suciu, marţi, într-o conferinţă de presă ţinută chiar pe un şantier de împădurire, din Paleu.

"Cel puţin pentru ultimul deceniu, este cel mai mare număr de puieţi plantaţi şi cea mai mare suprafaţă", a precizat Suciu.

Pe lângă împăduririle pe terenuri noi, silvicultorii bihoreni vor face şi completări pe şantierele împădurite în trecut sau calamitate în ultimii ani.

Bună de tăiat, peste 140 de ani

Potrivit şefului Ocolului Silvic Oradea, Ioan Paşcalău, pe teren de 1,8 ha din Paleu (foto jos), unde a debutat oficial campania de plantări, pădurea a fost tăiată pentru că ajunsese la maturitate, iar acum este înlocuită.

"Am avut o pădure ajunsă la vârsta exploatabilităţii şi în declin, care a trebuit tăiată, fiind de o compoziţie de slabă calitate: carpen, jugastru şi cer. Acum o înlocuim cu o pădure de mai bună calitate, care la o vârstă de 140 de ani probabil va fi tăiată de urmaşii noştri", a declarat Paşcalău.

Pe suprafaţa aflată pe teritoriul comunei Paleu vor fi sădiţi goruni, stejari şi paltini de munte.

Din totalul puieţilor pe care îi va sădi DS Bihor în această primăvară, circa un milion sunt produşi în pepinierele din judeţ, iar diferenţa în alte pepiniere din ţară. Campania de plantări de primăvară costă instituţia cam 4 milioane de lei.

Studenţi la practică

Pe lângă muncitorii proprii, zilieri şi firme de profil, Direcţia Silvică face plantările şi cu ajutorul voluntarilor. Printre ei se numără şi studenţii Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea.

"Avem o colaborare foarte bună cu Direcţia Silvică şi cu ocoalele. Chiar azi (n.r. marţi) avem o acţiune de plantat în pădurea de lângă Tăutelec, unde participă 50 de studenţi de la Silvicultură, Exploatări Forestiere şi de la programele de masterat", a declarat Adrian Timofte, directorul Departamentului de Silvicultură din cadrul Universităţii din Oradea.

Studenţii au plantat 1.500 de puieţi din speciile gorun şi cireş, pe o suprafaţă totală de 3.000 de mp.

Atât la Paleu, cât şi la Tăutelec au fost prezenţi şi reprezentaţii Gărzii Forestiere Oradea, instituţia care trebuie să verifice dacă Direcţia Silvică respectă programul de împăduriri.

"Mă bucur să constat că şantierul de împădurire a fost pregătit foarte bine şi sunt convins că, ajutat de condiţiile climatice, va avea o reuşită", a declarat şeful GFO, Stelian Pantea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!