Fosta luncă a Crișului Repede din zona Tărian ar putea fi refăcută. Pe vremuri o zonă inundabilă în perioadele cu precipitații, lunca a fost afectată de lucrările hidrotehnice amenajate în urmă cu 50 de ani, iar Administrația Bazinală de Apă Crișuri vrea acum să îi redea caracterul umed, ceea ce ar contribui la dezvoltarea speciilor dependente de apă.

Ideea este cuprinsă într-un proiect european al ABA Crișuri, prin care vor fi implementate și soluții care să permită migrația peștilor din Tisa până în Crișul Repede.

„Acest tip de proiect este printre primele din țară și vizează asigurarea condițiilor favorabile pentru migrația peștilor printr-un pasaj lateral care va fi construit la pragul deversor al Prizei de apă Tărian (jud. Bihor), după modelul omologilor noștri din Ungaria. Cu alte cuvinte, peștii vor putea migra din Tisa până pe Crișul Repede, în apropiere de Oradea. Monitorizarea pe termen mediu și lung a măsurilor implementate se va face cu ajutorul sistemului de monitorizare fish-friendly”, a transmis ABA Crișuri, printr-un comunicat de presă dat publicității marți.

Proiectul, aflat deocamdată într-o fază incipientă, va consta în eliminarea unor obstacole din apă, componente ale lucrărilor hidrotehnice, care încurcă migrația peștilor și blochează inundarea zonei. Asta nu înseamnă că amenajările menite să prevină inundațiile vor fi dezafectate, ci doar reconfigurate, a explicat purtătorul de cuvânt al instituției, Anca Mihociu.

Suprafața vizată, cu o lungime de circa 22 kilometri, se suprapune cu două arii protejate, Lunca Inferioară a Crișului Repede (ROSCI0104) și Valea Alceului.

Acest proiect va ține cont și de pista de biciclete pe care ABA Crișuri o va amenaja pe digul aflat pe malul drept al Crișului Repede, între Oradea și frontiera cu Ungaria, tot pe bani europeni.

„Prin cele două componente de finanțare, pe acest tronson al râului Crișul Repede, vom avea practic un coridor verde deschis atât pentru cicloturism și ecomobilitate, cât și pentru refacerea zonelor umede și conectivității habitatelor acvatice și terestre”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.

Deocamdată, ABA Crișuri a obținut finanțarea doar pentru serviciile de proiectare necesare pentru proiectul de refacere a zonei de luncă din aval de Oradea, așa că va dura până să facă și amenajarea. Conform estimărilor, întreg proiectul ar costa peste 7 milioane de euro. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!