Cea mai alergenă buruiană, ambrozia, este în floare în această perioadă, lucru care dă bătăi de cap multor persoane. Pentru a stopa răspândirea ei, poliţiştii locali controlează terenurile din Oradea, iar proprietarii care n-au stârpit-o riscă amenzi de până la 20.000 de lei.

Unii orădeni se plâng că o zonă afectată este şi Aeroportul din Oradea, unde pot fi văzute mai multe tufe în floare.  

Amenzi de până la 20.000 de lei

Potrivit unui comunicat al Primăriei, până în prezent Poliţia Locală din Oradea a verificat 715 terenuri cu potenţial risc de infestare cu ambrozie, iar proprietarii a 334 dintre ele au şi primit somaţii prin care li se amintește că au obligaţia să distrugă buruiana.

"Această plantă se află în plin proces de înflorire, drept pentru care poliţiştii locali din cadrul Compartimentului Protecţia Mediului efectuează constant controale în teren pentru verificarea măsurilor dispuse în somaţii, urmând să fie încheiate procese verbale de constatare a contravenţiilor, în caz de neconformare", a declarat viceprimarul Arina Moş, potrivit comunicatului.

Și orădenii pot sesiza existența plantei pe un teren sunând la numărul de Dispecerat al Poliției Locale 0259.969 . 

Ambrozie la aeroport

Unii orădeni se plâng că printre terenurile infestate cu ambrozie se numără şi unul al Aeroportului din Oradea. Este vorba despre un câmp dintre cele două terminale ale aeroportului, unde au crescut zeci de tufe de ambrozie mai mici, care sunt înflorite și provoacă disconfort persoanelor alergice.

"Dacă merg pe acolo strănut încontinuu şi am mâncărimi îngrozitoare la ochi. Oamenii trec destul de des, mai ales cei care încurcă terminalele. E un pericol", a spus un cititor al BIHOREANULUI.

Trebuie tăiată înainte de înflorire

După cum se ştie planta creşte în special pe terenurile neîngrijite sau lăsate în paragină. Ca să nu provoace alergii, buruiana ar fi trebuit tăiată înainte de a înflori. Pentru ca stârpirea ei să fie eficientă în această etapă pot fi aplicate tratamente cu erbicide sau săparea rădăcinilor.

Potrivit Legii 62/2018 privind combaterea ambroziei, oamenii legii pot da amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 lei pentru persoanele fizice care deţin terenuri infestate, respectiv între 10.000 şi 20.000 lei pentru terenurile persoanelor juridice.

Poliţiştii locali fac controale de la începutul anului, de când Guvernul a simplificat normele de aplicare a legii. Până în 2020 legea prevedea o procedură greoaie începând cu formarea unei comisii judeţene din care să facă parte mai mulți reprezentanţi ai unor instituții, care ar fi trebuit să ia la pas întreg judeţul, pentru a depista terenurile contaminate.