Excesul de zel al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din ANAF pare de nestăvălit. Inspectorii din Oradea au descins la ultimul bac functional din judeţul Satu Mare, care face legătura peste Someș între Pomi și localitățile din județul vecin, Maramureș, şi l-au amendat pe podar, scrie Satumareonline.ro.

Luându-și prea în serios rolul, inspctorii de la Antifrauda din Oradea s-au pus pe controlat actele podarului care ține în funcțiune de o viață întreagă bacul vital pentru legătura dintre comunitățile locale învecinate și au găsit sursa marii evaziuni fiscale din țara asta: bătrânul Ioan Coț n-are casă de marcat!

Omul a fost amendat cu 6.000 de lei, cu atenţionarea că e valabilă numai dacă o plătește în termen de 24 de ore, în caz contrar valoarea urmând să crească. Ca să fie sigură treaba, inspectorii ANAF s-au întors și vineri, cu mașina cu girofar, să-l întrebe pe podar dacă a plătit amenda sau nu.

Atâta i-a trebuit lui Moș Ioan Coț! A chemat doi consăteni, fiecare cu câte-un tractor, a legat bacul de tractoare și a strigat: „- Noa, Ghiță, Sanyi, amu sus la deal!”.

Bacul a fost scos din apă şi a fost tras la mal, pe ambele maluri formându-se cozi cu mașinile și utilajele oamenilor care doreau să treacă dincolo, după o zi de muncă pe câmp.

Ziarul scrie că inclusiv inspectorii ANAF au rămas blocați pe malul greșit, ajungând să îl întrebe pe bătrânul podar cum pot ajunge dincolo. 

Ioan Coț le-a răspuns, arătându-le în zare, în aval de Someș: „- Vedeți drumeagu’ ăla prin tufișuri? Noa, dacă mereți tot drept pe ăla, ajungeți până la Seini, care-i pe malul celălalt, ghinion! Dar mai e o speranță, totuși! Ăștia au promis că vor face un pod acolo, cică e gata și proiectul și studiul de fezabilitate sau ce dracu’. Până ajungeți voi acolo, e posibil să fie gata și podul. Drum bun!”.

UPDATE: Revoltă contra ANAF: Localnicii se solidarizează cu podarul amendat de inspectorii antifraudă din Oradea