Urmele vandalismului pe care le putem observa lesne în urbea noastră - că e vorba de coşuri de gunoi, bănci, locuri de joacă, cabine telefonice sau alte bunuri publice deteriorate sau distruse - ne provoacă atât dezgust, cât şi revoltă. În primul rând, pentru că aceste acte aduc daune banului public, costurile plătindu-le noi, contribuabilii.

Dar şi mai supărător este când sunt distruse obiecte realizate prin finanţări nerambursabile, pentru că acestea nici nu mai pot fi înlocuite, fondurile fiind consumate exact pentru realizarea lor.

Ultima "ispravă" a "teribiliştilor" a fost să arunce în apele Crişului Repede un panou informativ şi un balansoar cu instalaţie de căţărare (ceea ce a presupus chiar un efort fizic deloc de neglijat) realizate de organizaţia noastră, APS Aqua Crisius, prin finanţări nerambursabile, de-a lungul malului drept al râului. Nu mai vorbesc de faptul că o parte din mese, bănci, coşuri de gunoi sau pontoane amenajate în aceeaşi zonă au căzut şi ele, în cursul timpului, "la datorie" în faţa muşchilor aceloraşi vandali.

Soluţia foarte simplă, impunerea autorităţii, este în curtea Poliţiei Locale, iar dacă domnul primar, pe care îl cunoaştem ca o persoană intransigentă, ar imputa "sectoriştilor" locali aceste pagube, sunt sigur că am vedea şi vandali descoperiţi, şi că în timp s-ar produce dispariţia acestui fenomen.

Poliţiştilor locali ar trebui să le intre bine în minte că sunt plătiţi de noi pentru a avea grijă de siguranţa şi liniştea noastră, iar dacă şi-ar face datoria şi în această direcţie aşa cum şi-o fac la amenzile pentru parcări, nu am mai vedea urme hidoase lăsate de vandali.

Mai e de semnalat şi lipsa conştiinţei civice. Orice cetăţean care vede un astfel de act de vandalism ar trebui să sesizeze imediat autorităţile la 969 sau 112. Sau poate ne place să vedem numai în filme apeluri la 911?... Şi, în rest,să plătim în continuare "distracţia" unor indivizi descreieraţi...

Mihai Togor
Preşedinte APS Aqua Crisius