După ce în luna februarie la Oradea a avut loc un prim protest anti-exploatarea gazelor de şist în Bihor, cetăţenii sunt invitaţi să continue această luptă şi să participe la două noi evenimente.

În organizarea Grupului de Antifracturare Hidraulică din Oradea, format din orădeni care militează împotriva tehnicii folosite la exploatarea gazelor de şist, joi seară, de la ora 19, la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai va fi proiectat pelicula "Gasland". Filmul documentar realizat în 2010 de americanul Josh Fox, "Gasland" ("Tărâmul gazelor") arată efectele nocive pe care fracturarea hidraulică le-a avut în SUA. Exploatările gazelor de şist din America au dus la deşertificarea solului şi contaminarea pânzei freatice cu gaz şi cu tot felul de poluanţi, astfel că la robinetele localnicilor din preajma exploatărilor apa pur şi simplu lua foc.

Filmul a şocat opinia publică şi a determinat Agenţia Naţională de Mediu a SUA să recunoască, în 2011, că fracturarea hidraulică se face vinovată pentru poluarea apei freatice, în ciuda faptului că marii petrolieri negau vehement acest lucru.

Invitat special la proiecţia filmului este Mihnea Blidariu, membru al formaţiei rock Luna Amară şi militant împotriva fracturării hidraulice.

Apoi, pe 4 aprilie, toţi bihorenii sunt aşteptaţi la un nou protest, în faţa Prefecturii. Astfel de manifestări vor avea loc pe 4 aprilie în diferite oraşe din întreaga ţară.

BIHOREANUL a relatat, de la începutul anului, că Guvernul României a aprobat două acorduri petroliere de explorare-exploatare a gazelor de şist în perimetrele Tria şi Tulca. Astfel, companiile străine East West Petroleum şi Clara Petroleum pot începe demersurile pentru a extrage gazele de şist, în condiţii secrete, întrucât anexele acordurilor sunt clasificate. Astfel de acorduri petroliere există şi pentru perimetrele Băile Felix şi Voivozi, însă acestea nu au fost încă aprobate de Guvern.

Posibilitatea ca în comunele din Bihor să înceapă exploatarea gazelor de şist l-a făcut pe preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, să asigure că nu va permite companiilor străine să demareze astfel de lucrări în judeţ.

Citeşte mai multe despre posibilitatea exploatării gazelor de şist în Bihor în articolul "Liber la gaze!"