Legea care stabileşte condiţiile prin care o firmă poate să se atesteze ca întreprindere de economie socială, adică una care luptă pentru combaterea sărăciei şi incluziunea socială, există din 2015, nicio firmă din Bihor nu s-a acreditat în acest sens.

Conform Legii 219/2015, economia socială este ansamblul activităţilor organizate de o entitate, asociaţie sau companie, care servesc interesul general al unei colectivităţi. O firmă care se acreditează ca întreprindere socială trebuie să acorde prioritate individului şi obiectivelor sociale, să dea dovadă de solidaritate şi responsabilitate colectivă şi să aloce cea mai mare parte a profitului sau excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor de interes general. Mai precis, să reinvestească aceşti bani în proiecte sociale care vizează angajaţii sau întreaga comunitate din localitatea în care funcţionează.

"Totodată, într-o întreprindere socială, proporţia salariilor trebuie să fie de 1 la 8. Altfel spus, cel mai mare salariu trebuie să fie de maxim 8 ori mai mare decât cel mai mic", a declarat marţi pentru BIHOREANUL Békési Csaba, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor. Conform legii, AJOFM este instituţia care acordă timbrul specific pentru acreditarea întreprinderilor sociale.

În contextul în care doar aceste companii ar putea fi singurele eligibile pentru accesarea unor fonduri europene în Programul Operaţional Capital Uman, AJOFM Bihor le transmite patronilor bihoreni că are un compartiment expres pentru aceste atestate. "S-au documentat câteva entităţi despre această posibilitate, dar atât. Deocamdată, nu există nicio întreprindere socială în Bihor", a declarat Békési.

Patronii interesaţi pot obţine informaţii suplimentare de la sediul AJOFM Bihor (str. Transilvaniei nr. 2), Compartimentul pentru Economie Socială, persoană de contact Ilca Simona (tel.0259-436821, e-mail: simona.ilca@bh.anofm.ro).