În ultima seară a lunii ianuarie, când Guvernul PSD-ALDE aproba în secret celebra OUG 13, ce prevedea dezincriminarea abuzului în serviciu pentru prejudicii sub 200.000 lei (între timp abrogată, la presiunea străzii), orădenii s-au trezit la viaţă. Seară de seară, protestatari furioşi, dar paşnici, au huiduit, au strigat lozinci contra PSD şi a Guvernului, clamând dreptul de a locui într-o ţară care să nu fie condusă de politicieni corupţi.

Tonul protestelor l-a dat Sebastian Duma, un orădean get-beget, dar care de peste două decenii lucrează "afară". Hotel manager pe vase de croazieră, Sebastian a venit acasă peste iarnă, dar nu-şi imagina că va ajunge să-şi petreacă serile protestând. "Eu acum sunt la Oradea în vacanţă şi, în loc să-mi duc fetele la munte, ies în fiecare seară la protest. Dar nu se mai poate!", spune bărbatul.

Hoinar cu gândul la Oradea

Acum în vârstă de 47 de ani, Sebi a plecat din ţară la începutul anilor ‘90. "Revoluţia m-a prins în armată. Am mai stat apoi un an prin Oradea, dar am simţit că nu am perspective", povesteşte el. A luat drumul străinătăţii, ajungând până la Sydney, în Australia, unde a urmat o şcoală de management hotelier. După ce a absolvit-o, s-a angajat în hoteluri din străinătate, apoi şi din Oradea, ca într-un final să devină manager de hotel pe vase de croazieră.

Soţia şi cele două fiice ale sale au rămas la Oradea, unde şi Sebi îşi doreşte să revină, cândva. Se gândeşte că ar putea să-şi înceapă chiar o carieră în ştiinţe juridice, deoarece în anii în care a luat pauze de la joburile de afară a absolvit la Oradea facultăţile de Ştiinţe Economice şi de Drept.

În 2015, a cochetat un pic şi cu politica. S-a înscris în M10, partidul înfiinţat de Monica Macovei, ajungând vicepreşedinte al filialei Bihor, dar s-a rupt repede de organizaţie: "Cred în valorile acestui partid, dar filiala locală era prea absentă".

"Lupt pentru România"

Tocmai pentru că-şi doreşte să revină acasă, Sebi a rămas atent la tot ce se întâmplă în ţară. "Am pregătirea necesară ca să înţeleg foarte bine ce a încercat să facă acum Guvernul. Dragnea, acest biet om cu două dosare penale, se foloseşte de instituţii în lupta sa de a scăpa de condamnare. Şi mulţi dintre oamenii care ies în stradă înţeleg ce vrea să facă".

Sebi a simţit că trebuie să protesteze încă din 22 ianuarie, când dorinţa guvernanţilor de a dezincrimina corupţia era doar un zvon. În acea zi de duminică a creat un eveniment pe Facebook, invitând orădenii la o întâlnire spontană în Piaţa Unirii, la care au răspuns peste 150 de concitadini. Au protestat paşnic, acuzând dorinţa politicienilor de a legaliza hoţia.

Nouă seri mai târziu, când bomba a explodat, Guvernul aprobând OUG 13, Sebastian Duma a fost unul dintre primii ieşiţi în Piaţa Unirii. "Politicienii tratează ţara ca pe o feudă de unde scot zeciuieli, pentru ca ei să poată trăi în bula lor de sticlă. Şi-au bătut joc de ţara asta, dar eu lupt pentru ea, pentru că fetiţele mele învaţă aici şi eu aici vreau să mă întorc acasă", zice Sebi.

Organizatorul

Aflat în vacanţă, deci cu mai mult timp liber decât alţi protestatari, Sebastian şi-a asumat de bunăvoie şi rolul de organizator al protestelor. El a cerut autorizaţiile necesare pentru manifestaţii, el a mobilizat lumea pe Facebook şi a încercat să asigure logistica utilă protestelor, cum ar fi instalaţia de sunet. A fost ajutat şi de alţi voluntari, precum Cristi Klapan şi Adrian Oegar, la fel de nemulţumiţi de actualul Guvern. La apelul lor au răspuns mii de orădeni, chiar şi 7.000 într-o seară. Totuşi, Sebi crede că se poate şi mai bine: "Ştiu că Oradea nu este un oraş pesedist".

Tot Sebi a redactat şi "Declaraţia bihorenilor cinstiţi şi responsabili", prin care se cere un referendum anti-corupţie, demisia imediată a Guvernului Grindeanu, demisia lui Liviu Dragnea şi a lui Călin Popescu Tăriceanu de la şefia celor două Camere, depolitizarea instituţiilor, eliminarea avizului Parlamentului pentru cercetarea penală a demnitarilor şi instituirea interdicţiei ca politicienii condamnaţi să mai poată ocupa demnităţi publice.

Cea mai stringentă, în opinia lui Sebi, este demisia Guvernului. "Guvernul ne minte în continuare, ne sfidează, nu-şi recunoaşte greşelile. Strada vrea demisia!". Ca să dea greutate proclamaţiei, vrea să demareze o campanie de adunare de semnături.

"Puterea lor contează"

Sebastian Duma crede că România are nevoie şi de alegeri anticipate. "Dacă PSD va continua să guverneze, vom dormi cu un ochi pe Monitorul Oficial şi cu o mână pe pancartă. Nu se poate trăi aşa! Din cauză că au ei dosare penale, calcă tot în picioare. Nenorocesc o ţară întreagă", zice el.

Ce va urma e greu de spus. Cert este că Sebi îşi îndeamnă concitadinii să iasă în stradă în continuare: "Sper ca orădenii să aibă ei încredere în faptul că deţin puterea. Eu nu sunt comandant de oşti, dar sper că au înţeles că puterea lor contează, dacă vor fi uniţi". Nu degeaba în stradă se strigă, seară de seară, "Uniţi salvăm toată România!".