Ce să aştepte autorităţile de la cetăţeni, dacă ele sunt primele care calcă legea în picioare? Primarul comunei Girişu de Criş, Ioan Paşca, a reclamat la Garda de Mediu Bihor, dar şi la Parchet, că Sistemul de Gospodărire a Apelor Bihor, structură din cadrul ABA Crişuri, condusă de fostul director al Administraţiei, Dorel Dume, a făcut excavări ilegale în albia Crişului Repede.

Comisarii Gărzii de Mediu au constatat că lucrările sunt, într-adevăr, neautorizate, aşa că le-au sistat. „Dacă Primăria făcea ce fac ei, eu eram legat azi!”, a declarat Pașca, revoltat, pentru BIHOREANUL.

Excavări şi distrugeri

Scandalul a izbucnit în urmă cu mai bine de două săptămâni. Pe 21 martie, sesizat de localnici, primarul Paşca s-a dus să vadă cu ochii lui cum se fac excavări în albia Crişului, puţin mai sus de podul pe care Primăria comunei l-a construit în urmă cu mai mulţi ani. „În albia Crişului Repede, am găsit un excavator care aduna balast din albie, pentru a fi luat şi dus, într-un loc necunoscut”, povesteşte edilul.

Oamenii din comună spun că o parte din balast ar fi ajuns chiar în curtea cantonului pe care ABA Crişuri îl are în Girişu de Criş. Cert este însă că, pentru a putea transporta pietrişul şi nisipul, muncitorii au săpat în malul drept al râului cu un excavator, făcând o rampă de acces din albie la digul de protecţie.

În albia minoră, excavatoarele au săpat două gropi mari, iar pământul a fost pus în rampa de acces spre râu. „Au distrus digul. Cine îşi permite aşa ceva, în ţara asta?”, se întreabă Paşca. Răspunsul: cei care ar trebui să aibă grijă de diguri!

„Se cred stăpânii apelor”

Primarul a chemat Poliţia la faţa locului, pentru că ştia că instituţia pe care o conduce nu a avizat niciun fel de lucrări în albia Crişului Repede, or acest act era necesar, fiind în imediata apropiere a podului rutier. Mai mult, pe lângă un act de reglementare de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, lucrările aveau nevoie şi de acordul ANANP Bihor, fiind vorba de o zonă aflată pe teritoriul ariei protejate Valea Alceului.

În faţa poliţiştilor, muncitorii care excavau au spus franc: sunt angajaţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor şi şefii i-au trimis acolo, să scoată balast din Crişul Repede. SGA Bihor este o entitate din subordinea Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, condusă de nimeni altul decât Dorel Dume (foto), fostul director al ABA şi, totodată, consilier judeţean din partea PSD.

„Fără niciun aviz, au lucrat în faţa podului, unde apa oricum are viteză şi sapă în pilonii podului. Au spart digul, nu i-a interesat nici că sunt pe teritoriul unei arii protejate. Dacă Primăria făcea ce au făcut ei, eu azi eram legat! SGA Bihor se crede stăpânul apelor din Bihor”, acuză primarul.

Garda de Mediu a sistat lucrările

Edilul a făcut o sesizare la Garda de Mediu Bihor, iar comisarii au descins şi ei în teren. Pentru că angajaţii SGA Bihor nu le-au putut prezenta nici lor documente pentru lucrările pe care le făceau, ei au sistat lucrările. Potrivit comisarului-şef Sever Şerbănescu, în această speţă încă se fac cercetări, fără a se fi stabilit deocamdată măsuri ori sancţiuni.

Primarul din Girişu de Criş se teme însă că comisarii de mediu le vor ţine spatele colegilor din SGA. „Am înţeles că unul de la Garda de Mediu merge la vânătoare cu Dume. Vor muşamaliza”, e convins edilul. Aşa că, între timp, a făcut o sesizare penală şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. „Merg, dacă trebuie, până la UE. Aşa nu se mai poate!”, zice, revoltat, primarul.

BIHOREANUL a încercat să afle şi poziţia ABA Crişuri, însă purtătoarea de cuvânt, Anca Mihociu, a precizat că va putea oferi aceste răspunsuri abia în cursul zilei de marţi.


DUME E-N TOATE
„Sancţionat” cu un contract

Primarul Ioan Paşca acuză că aceasta nici nu e singura ilegalitate comisă de ABA Crişuri pe teritoriul comunei Girişu de Criş. Edilul susţine că pe 27 februarie a reclamat instituţiei faptul că un cioban, pe numele său Csokasi Alexandru, îşi duce cele peste 1.200 de oi să păşuneze şi să traverseze ilegal pe digurile din comună.

Angajaţii ABA Crişuri au mers în control şi, potrivit primarului, i-au dat un avertisment ciobanului. Pentru că acesta a continuat să-şi plimbe oile pe dig, pe 26 martie Pașca l-a reclamat iar, dar de data aceasta, surpriză: reprezentanţii ABA Crişuri i-au spus că Csokasi are contract pentru „valorificarea materialului vegetal”, încheiat pe data de 2 martie, pentru o perioadă de 2 ani şi 10 luni. Aşadar, imediat după ce a primit un avertisment, ciobanul s-a ales cu contract cu ABA Crişuri, care-i permite să-şi ducă oile la păşunat pe dig!

„ABA Crişuri, pe raza comunei noastre, are patru angajaţi. La ce le mai trebuie contract cu ciobanul pentru valorificare material vegetal?”, întreabă, retoric, Paşca. Edilul este convins că, de fapt, ciobanul „dă tribut” pentru acest contract: „El aşa se laudă, că e prieten cu Dume”.

De altfel, în urmă cu câteva luni, BIHOREANUL a mai relatat despre contractele pe care ciobanul Csokasi le are cu ABA. Csokasi nu doar că a transformat digurile în păşune, ci şi-a făcut o stână şi un adăpost taman în albia Crişului Repede. Cu acel prilej, ciobanul a recunoscut că este prieten cu Dorel Dume, iar primarul Paşca a plusat chiar, arătând că o parte din oile crescute de Csokasi i-ar aparţine directorului.

BIHOREANUL a dezvăluit, în 2018, şi că în mai multe cantoane ABA Crişuri din Bihor angajaţilor li se permite să crească oi, cu condiţia ca o parte din ele să fie oferite aceluiaşi Dume.