Marele Ducat de Luxemburg, renumit pentru ambuteiajele din centrul Capitalei, este începând de duminică, prima ţară din lume care transport în comun gratuit.

Gratuit, definitiv!

Măsura gratuităţii transportului public, adoptată până acum doar ocazional şi la nivelul unor oraşe, a fost introdusă în premieră cu caracter definitiv de o ţară întreagă pentru decongestionarea traficului.

Potrivit Agerpres, care citează studii de mobilitate făcute de statul luxemburghez, 47% dintre localnici preferă automobilul pentru deplasările în scop profesional, iar 71% pentru cele în interes personal.

Pentru comparaţie, în Paris, circa 68,6% dintre salariaţi folosesc mijloacele de transport în comun.

Folosiţi transportul în comun!

Potrivit autorităţilor, introducerea transportului public gratuit le va oferi localnicilor posibilitatea de a economisi circa 100 de euro pe gospodărie pe an

Populaţia a văzut această facilitate ca pe un lucru pozitiv.

"Cred că voi folosi mai des transportul în comun", le-a declarat jurnaliştilor Xavier Desurmont (42 ani), care se deplasează la muncă folosind ocazional trenul.

Conform reprezentanţilor Ministerului Mobilităţii, introducerea gratuităţii pe mijloacele de transport în comun, taxat cu 2 euro pe călătorie, va însemna renunţarea la încasări de 41 milioane euro pe an.

Decizia a fost destul de uşor de luat, în condiţiile în care veniturile din bilete reprezintă doar 8% din cheltuielile cu transportul în comun, care se ridică la 500 milioane euro pe an.

Luxul se plăteşte...

Singurele călătorii cu transportul în comun care vor mai fi taxate în Luxemburg vor fi cele cu trenul la clasa I precum şi cursele de autobuz organizate pe timp de noapte la comanda specială a unor municipalităţi.

Învecinat cu Belgia, Germania şi Franţa, Luxemburg este unul dintre cele mai mici state suverane din Europa. Practic, ducatul se întinde pe o suprafaţă de 2.586 de kilometri pătraţi, ceea ce reprezintă circa o treime din suprafaţa judeţului Bihor (7.544 km pătrați).

La sfârşitul anului 2012, Luxemburg avea o populaţie de 524.853 de locuitori, fiind a opta dintre cele mai puţin populate ţări europene.