Papa Francisc i-a cucerit, sâmbătă, pe moldoveni, recitând din Eminescu şi salutând mulţimea în limba română. Momente emoţionante au avut loc în Catedrala Catolică din Iaşi, unde Suveranul Pontif a sărutat pe frunte şi a binecuvântat copiii bolnavi, după ce a dat jos singur lanţurile care delimitau zona în care stăteau bolnavii şi bătrânii.

Toţi înflorim când ne simţim iubiţi

Papa Francisc şi-a început predica de pe scena din faţa Palatului Culturii din Iaşi salutând oamenii în limba română. „Dragi fraţi şi surori, bună seara!”, a spus Papa Francisc. În timpul discursului său, Suveranul Pontif a făcut apel la pace şi dragoste şi a recitat chiar versuri scrise de poetul Mihai Eminescu.

„Tinerii înfloresc când se simt iubiţi. Toţi înflorim când ne simţim iubiţi pentru că iubirea prinde rădăcini şi ne cheamă să ne înfigem aceste rădăcini în viaţa celorlalţi. Aşa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru naţional care dorea dulcii sale Românii <fii săi trăiască numai în frăţie, ca a nopţii stele>”.

De pe scena din faţa Palatului Culturii din Iaşi, Papa Francisc le-a spus oamenilor că România este „Grădina Maicii Domnului”, lucru pe care l-a spus, în urmă cu 20 de ani şi Papa Ioan Paul al II-lea, în vizita sa în ţara noastră. „România este Grădina Maicii Domnului şi în această întâlnire am putut să-mi dau seama de acest lucru, pentru că ea este o mama care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele şi care aduce bucuria în case”.

De ziua copiilor

Papa Francisc le-a transmis un mesaj emoţionant celor peste 150.000 de oameni adunaţi la Iaşi, spunându-le că se simte ca acasă printre ei. "Aici, lângă voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjuraţi de cei mici şi cei mari, este uşor văzându-vă şi auzindu-vă, să te simţi acasă. Papa se simte acasă între voi. Vă mulţumesc pentru călduroasa primire şi pentru mărturiile pe care mi le-aţi dăruit”.

Suveranul Pontif a amintit că sâmbătă este 1 Iunie, Ziua Copilului, şi a îndemnat oamenii să se roage pentru cei mici. "Să-i salutăm cu aplauze puternice. Aş vrea ca primul pe care-l facem să fie acela de a ne ruga pentru ei, să-i cerem Precuratei să-i protejeze cu mantia Sa. Iisus i-a pus în mijlocul apostolilor săi şi noi vrem să-i aşezăm în mijlocul nostru şi să ne reafirmăm ca cei care l-au iubit pe Dumnezeu făgăduind dreptul la viitor", a mai spus Papa Francisc.

În tot timpul petrecut în piață, suveranul pontif a fost ovaționat de mulțimea care l-a aplaudat și a scandat ”Vivat Papa”. 

A îndepărtat lanţurile

Momente emoţionante s-au desfăşurat, mai devreme, şi în Catedrala Catolică din Iaşi, unde Papa Francisc a salutat cele peste 800 de persoane prezente în biserică, a sărutat pe frunte şi a binecuvântat copiii bolnavi. Papa Francisc a dat jos lanţurile care delimitau zona în care stăteau bolnavii şi bătrânii şi, cu zâmbetul pe buze, a a dat mâna cu zeci de oameni.

„Vă mulţumesc tuturor celor care îi însoţiţi (pe cei bolnavi - n.r.), că sunteţi cu ei, şi vă mulţumesc vouă bolnavilor că duceţi înainte boala. Acuma, înainte de binecuvântare să ne rugăm împreună la Preasfânta Fecioară Maria”, a spus Suveranul Pontif. După ce a rostit rugăciunea împreună cu credincioşii adunaţi în Catedrală, Papa a spus: „Vă rog frumos să vă rugaţi şi pentru mine”.

Duminică, la Blaj. Cod portocaliu de inundaţii

Hidrologii au emis, sâmbătă seara, cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din judeţul Alba, unde, duminică merge Papa Francisc, pentru a beatifica şapte eroi martiri. Atât a Şumuleu Ciuc, cât şi la Iaşi, ploile torenţiale au încetat în preajma apariţiei Papei.

Sfântul Părinte va pleca de la Bucureşti cu avionul duminică, la ora 9.00, cu direcţia Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj. Aici, va celebra Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfăşurându-se pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte va avea o întâlnire cu comunitatea de romi din Blaj.