Premierul Ludovic Orban i-a „concediat” pe toți șefii Direcției Antifraudă din cadrul ANAF, moșteniți din guvernarea PSD, la scurt timp după ce a intrat în vigoare decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. De mazilire nu a scăpat nici șeful Diredcției Regionale Antifraudă Oradea 6 Oradea, Mihai Alin Stanciu.

Direcția Antifraudă, construită pe scheletul Gărzii Financiare, intră în reorganizare totală. Această structură mamut funcționa împărțită pe opt regiuni, direcțiile regionale fiind subordonate direct unei structuri centrale aflată la București, condusă de inspectorul general antifraudă Carmen Elena Tatu.

Surse din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală au declarat pentru Newsweek România că, în planul mai larg de reorganizare al ANAF, Guvernul Orban are în vedere să înființeze direcții antifraudă la nivelul fiecărui județ, un motiv fiind politizarea instituției.

„La nivelul Ministerului de Finanțe se discută încă din anul 2019 reorganizarea Direcției Antifraudă. Nu s-a reușit pentru că Direcția Antifraudă a fost subordonată politic organizației PSD Constanța. Pentru a sparge monopolul pus de PSD Constanța pe Direcția Antifraudă se dorește înființarea unor direcții la nivelul fiecărui județ, iar fiecare direcție regională va avea rol de supra control”, scrie publicația citată, citând surse ale ANAF.

Cert este că în „Monitorul Oficial" din 16 martie au fost publicate nu mai puțin 12 decizii ale premierului prin care au fost eliberați din funcție șefii Direcțiilor Regionale Antifraudă Fiscală. Astfel, din structura centrală a DGAF au fost eliberați din funcție: inspectorul general antifraudă Carmen Elena Tatu, inspectorul general adjunct Aurică Ionuț, inspectorul general adjunct Văideanu Ioan, inspectorul general adjunct Georgescu Teodor Alexandru.

Pe lângă conducerea centrală au fost trași pe linie moartă și șefii Direcțiilor Regionale Antifraudă: Iulian Pricope de la Suceava, Dorian Burduja de la Constanța, Mircea Popa de la Alexandria, Gabriel Florentin Ninu de la Târgu Jiu, Cosmin Liviu Pătrânjan de la Deva, Mihai Alin Stanciu de la Oradea, Laurențiu Dan Pușdercă de la Sibiu, dar și Raul-Cristian Petrescu inspector general adjunct antifraudă la Direcția Regională Antifraudă Fiscală București.

Decizia este o consecință a faptului că funcțiile de inspector general și inspector general adjunct au fost desființate, fără însă a fi clar cine preia atribuțiile lor, până la defintiivarea reorganizării. Deocamdată, nu au fost făcute numiri în locul celor maziliți, astfel că la acest moment există un vid de autoritate la nivelul instituției. 

Mihai Alin Stanciu, cunoscut ca gravitând în cercurile PSD, a fost instalat șef al DRAF Oradea în iulie 2018, prin decizie a premierului Vasilica Viorica Dăncilă, înlocuind un alt simpatizant PSD, Radu Igna, provenit din Finanțele Publice, ce fusese numit de către fostul premier Sorin Grindeanu. Până la înființarea Direcției Antifraudă, în 2013, Stanciu a lucrat în cadrul Direcţiei Regionale Vamale, fiind şef de tură la Vama Oradea.

DRAF 6 Oradea are în atribuţii combaterea infracţionalităţii fiscale în judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.