Într-un comunicat remis, marţi, în urma solicitărilor presei centrale, Ministerul Afacerilor Externe precizează că România "recunoaşte principiul existenţei unei singure Chine, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Populare Chineze şi apartenenţa Tibetului la aceasta".

În plus, MAE a lăsat să se înţeleagă că nu vor avea loc contacte între oficialităţile române şi Dalai Lama, în timpul plănuitei sale vizite în România. "Orice contacte ale oficialităţilor române cu reprezentanţi ai Regiunii Autonome Tibet sunt convenite pe canale diplomatice, în cadrul relaţiilor dintre România şi R.P. Chineză", se arată în comunicat. Asta în condiţiile în care, oficialităţile de la Beijing sunt un adversar declarat al liderului guvernului tibetan din exil, Dalai Lama, pe care l-au acuzat de mai multe ori că este promotorul separării Tibetului de China.

Totodată, ministerul precizează că "nu există, din partea autorităţilor române, invitaţii de a vizita România adresate lui Dalai Lama sau reprezentanţilor săi".

Europarlamentarul Laszlo Tokes a anunţat că a primit confirmarea din partea liderului spiritual tibetan Dalai Lama privind o vizită a sa în România, în cursul lunii septembrie, în aceeaşi perioadă în care acesta va face o vizită şi la Budapesta.