Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis sâmbătă, în urma anunţului că Ungaria îşi închide frontierele, că tranzitul românilor prin Ungaria, respectiv accesul cetăţenilor români care sunt lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate.

Conform comunicatului, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a discutat sâmbătă dimineaţa telefonic cu omologul său ungar Péter Szijjártó, pentru a obţinere clarificări privind informaţiile legate de noile măsuri restrictive adoptate de statul ungar.

"Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat interlocutorului informaţii privind conţinutul exact al măsurilor vizate, insistând asupra luării în considerare a impactului acestora asupra cetăţenilor români care tranzitează Ungaria, precum şi în privinţa cetăţenilor români – lucrători transfrontalieri. În cadrul discuţiei a fost obţinută confirmarea, din partea ministrului Péter Szijjártó, că tranzitul cetăţenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetăţenilor români – lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate", arată informarea.

Péter Szijjártó a răspuns că tranzitarea teritoriului Ungariei "va fi permisă în continuare în aceleaşi condiţii şi se va face prin aceleaşi puncte de trecere ale frontierei şi pe aceleaşi culoare rutiere stabilite", arătând că noile reguli anunţate "se referă la intrarea în Ungaria ca destinaţie finală a călătoriei".

"De asemenea, a sugerat ca autorităţile poliţieneşti de resort din cele două state să menţină un contact apropiat în perioada imediat următoare pentru eventuale clarificări tehnice. În cadrul discuţiei a fost obţinută confirmarea, din partea ministrului Péter Szijjártó, că tranzitul cetăţenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetăţenilor români – lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate", se mai precizează în comunicatul MAE.

Informații suplimentare

MAE reamintește că toate condițiile de călătorie pentru Ungaria actualizate periodic sunt disponibile pe site-ul instituției și reamintește că, în prezent, sunt aplicabile următoarele condiții de tranzit pentru pasageri:

- durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;

- persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19;

- să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă ().