Prima oară când a avut un aparat de fotografiat în mână, Adela Rusu era doar un copil curios. Fratele tatălui ei era fotograf, iar fetiţa se întreba cum micuţul dispozitiv poate capta momente pentru totdeauna. Au trecut decenii până să-şi dea seama că arta fotografică este chemarea ei...

Reconvertită în fotograf profesionist în urmă cu un deceniu, orădeanca a adunat premii şi medalii din toată lumea. De trei ani, este unul dintre cei doi profesori de fotografie atestaţi din Bihor şi îi învaţă pe alţii cum să captureze emoţii şi momente unice.

Mic comerciant

Adela a devenit fotograf profesionist aproape din întâmplare. Originară din satul maramureşean Sălsig, când a terminat liceul se gândea că ar putea fi un bun profesor de limbă franceză. N-a optat însă pentru o carieră didactică, ci pentru Facultatea de Mecanică, din cadrul Universităţii Politehnice din Cluj-Napoca, iar la absolvire, în 1989, a fost repartizată la fabrica Armătura din acelaşi oraş.

În 1993 s-a mutat la Oradea, oraş care de-atunci îi este casă, deschizându-şi în centrul urbei un mic magazin de suveniruri şi cadouri, Liani Leather. De dragul afacerii ei, şi-a testat pentru întâia oară abilităţile de fotograf. "Cu un aparat micuţ, de amatori, am făcut poze produselor, pentru magazinul online", povesteşte Adela. Convinsă că, dacă ar avea mai multă pricepere a tehnicii fotografice şi un aparat mai bun, rezultatele ar fi net mai bune, a înţeles importanţa unui fotograf profesionist.

Un semn

În 2008, la sfârşitul unei zile călduroase de august, a nimerit la întâlnirea unor fotografi din întreaga lume, adunaţi de artistul Ştefan Toth pe o terasă din centrul Oradiei. "Se proiectau imaginile premiate la salon, iar eu mă uitam cu admiraţie şi mă gândeam cât de minunat trebuie să fie să călătoreşti şi să fotografiezi", rememorează Adela.

Şi-a făcut curaj şi l-a întrebat pe Toth când va organiza următorul curs de fotografie. "Mi-a spus că va începe pe 20 octombrie, care este chiar ziua mea de naştere. Am zis că ăsta este un semn şi m-am înscris", povesteşte artista.

Şi a fost. A devenit fotograf de evenimente, mergând deopotrivă la nunţi, botezuri ori prezentări de modă. Ulterior, a decis să renunţe definitiv la magazinul din centru. "Fotografia mă motiva, eu voiam să explorez, iar magazinul mă făcea să stau într-un loc", explică ea.

Adela Rusu

Pasionată de portrete

De-atunci, Adela imortalizează momente şi, mai ales, persoane. "Portretele sunt preferatele mele. Un portret înseamnă să surprinzi emoţii, stări. Pe faţa unei persoane se văd toate sentimentele ei şi, mai ales, cum a trecut viaţa peste ea. Este o poartă către suflet". Îi place să fotografieze îndeosebi femei, care adesea încearcă să-şi ascundă vârsta sau grijile în spatele machiajului. "Pentru fiecare, imaginez decoruri şi creez cadre care să contureze mesajul transmis", explică ea.

Cel mai adesea, preferă să fotografieze persoane joviale, care să transmită bucurie privitorului. "Cred că fotografiile ne definesc pe noi, fotografii. Eu sunt o persoană energică, veselă. Am colegi care surprind doar cadre sobre, melancolice, caracteristici pe care le au şi ei".

Poezie în culori

Portretele imortalizate i-au adus Adelei până acum peste 250 de premii şi 91 de medalii, la saloane din ţară şi din străinătate. Membră de zece ani în Asociaţia Artiştilor Fotografi din România, a primit pe 11 ianuarie, de Ziua Internaţională a Artei Fotografice, cea mai înaltă distincţie a forului, cea de maestru. Adela mai are un titlu de Excelenţă în grad de Aur de la Federaţia Internaţională de Artă Fotografică şi unul de Experimentat de la Societatea Fotografică Americană.

Printre cele mai apreciate fotografii ale sale se numără "Poetry" (foto), un portret făcut Nataliei, o cunoscută florăreasă din Oradea, pentru care Adela a obţinut 12 premii internaţionale, "Amintiri", o imagine romantică cu o tânără cărând două geamantane, în gara din Felix, ori "Momente", imortalizare misterioasă a chipului unei femei, din care artista a dezvăluit doar buzele, un ochi şi sprânceana.

Profa’ de fotografie

Adela nu este doar un fotograf premiat, ci şi un profesor apreciat. În 2017, alături de un alt artist cunoscut al oraşului, Ovi D. Pop, a fondat prima şcoală de fotografie acreditată din oraş. "Fără imagine, niciun mesaj nu poate fi transmis, aşa că de un fotograf profesionist este tot timpul nevoie", explică orădeanca.

De-atunci, la clubul Varadinum peste 400 de cursanţi au obţinut diplomele care le atestă calificarea în această meserie. Îndeplinindu-şi visul vechi de a fi profesoară, Adela predă cursuri pentru începători şi avansaţi, de câte 6 săptămâni fiecare. "Aproximativ 30% vin la cursuri pentru că vor să înveţe să facă fotografii mai bune pentru ei şi familie, cam jumătate vin pentru că vor să fie fotografi de evenimente cu diplomă, iar ceilalţi 20% sunt cei care vor să aprofundeze fotografia ca artă", spune Adela.

Adela RusuPe locul 12 în lume

Absolvenţii care se dovedesc talentaţi şi sunt sârguincioşi devin membri în fotoclubul Varadinum şi participă la saloanele internaţionale. Numărul mare de medalii şi premii câştigate de fotografii clubului a adus clubului orădean, la finalul anului trecut, onoranta clasare pe locul 12 mondial, în topul Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică!

"Prima reacţie a fost de supărare, pentru că speram să fim în Top 10. Apoi, desigur, m-am bucurat, este totuşi o performanţă foarte bună pentru un club cu doar trei ani vechime. Vom fi mai critici cu fotografiile selectate şi vom urca în clasament", zice, determinată, artista.

Convinsă că, asemenea oricărui specialist, şi fotografii trebuie să evolueze, Adela este hotărâtă să nu abandoneze nici ea perfecţionarea. Până la urmă, menirea unui fotograf este să caute mereu cea mai bună imagine a lumii din jurul său. Şi, implicit, pe a sa...