Federaţia Internaţională de Artă Fotografică (FIAP) a clasat Varadinum Foto Club din Oradea pe locul 12 în cadrul unei competiţii în care s-au înscris 213 fotocluburi din lume. Artistul fotograf Ovi D. Pop a spus că este cea mai înaltă poziţie câştigată până acum de un club din România.

Concursul "World Cup for Clubs" (Cupa mondială a Fotocluburilor), cu o vechime de 50 de ani, este organizat la finalul fiecărui an de federaţie şi este dedicat tuturor cluburilor din lume.

La ediţia din anul 2020 s-au înscris 213 de cluburi din 51 de ţări, iar juriul a fost format din artiştii fotografi Csaba Balasi din România, Sergey Buslenko din Ucraina şi Bronwen Casey din Australia. Fiecare echipă a putut trimite 20 de fotografii, câte două fotografii maxim pentru fiecare membru de club.

Unul dintre cele mai active fotocluburi din ţară, Varadinum a trimis la concurs 20 de imagini realizate de artiştii fotografi Ovi D. Pop, Adela Rusu, Mariana Scubli, Ionuţ Jarca, Kornel Popa, Mihai Bogdan, Liviu Paşcalău, Marian Plaino, Jozsef Ban şi Marius Bodea.

Din cele 20 de imagini, 12 au fost acceptate, iar juriul le-a oferit un total de 371 de puncte, Varadinum Foto Club Oradea clasându-se astfel pe locul al 12-lea. Pe primul loc în clasamentul FIAP se află clubul rusesc Eurasia, urmat de fotocluburi din Marea Britanie, care au fost înfiinţate cu peste 60 de ani în urmă, deci mult mai vechi decât Varadinum, fondat în urmă cu patru ani.

"Aceasta este cea mai înaltă poziţie câştigată până acum de un club fotografic din România", a spus preşedintele fotoclubului orădean, Ovi D. Pop. De altfel, în 2020, imagini ale artistului orădean au fost premiate cu un total de 97 de medalii de aur la competiţii internaţionale, desfăşurate în 45 de ţări.

În anul 2019, la Cupa Mondială a Fotocluburilor, Varadinum s-a clasat pe locul 33. Varadinum Foto Club din Oradea a luat fiinţă în anul 2017, fiind fondat de artiştii fotograf Adela Rusu şi Ovi D. Pop. În prezent, clubul fotografic are 55 de membri, din Franţa, Italia, Ungaria şi România.