Scandal fără precedent privind mafia PSD din vestul ţării. Mai mulţi lideri ai fostului partid de guvernământ au obținut sume de bani din angajările în sectorul public, inclusiv de la controlorii de trafic din punctele de frontieră, de multe ori banii fiind vărsaţi direct la casieria organizaţiei PSD Arad. Ancheta DNA a scos la iveală şi „taxe lunare” percepute de politicieni de unii bugetari favorizaţi, dar şi cum exista o concurenţă între filialele PSD din vest pentru accesul la resurse.

Parlamentarii PSD Gheorghe Dorel Căprar, Florin Tripa și Ioan Chisăliță (foto) sunt urmăriți penal de DNA pentru mai multe infracțiuni de corupție. Cele mai multe acuzații sunt reținute în sarcina șefului PSD Arad, Dorel Căprar, care ar fi avut ultimul cuvânt în cazul numirii în funcții publice a unor persoane care, se arată în comunicatul DNA, „ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”.

În cazul celor trei parlamentari PSD procurorii DNA au reţinut peste 20 de infracţiuni de „folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite”, respectiv abuzuri în serviciu sau complicitate. Indivizii puseseră la cale o adevărată reţea de spoliere a persoanelor ajunse să deţină funcţii în aparatul de stat, ancheta scoţând la iveală mai multe şpăgi transmise în cadrul structurilor locale ale CNAIR.

Totul se decidea la partid

Potrivit procurorilor DNA, în perioada iunie-noiembrie 2019, Căprar a fost implicat, alături de Cristian Ispravnic, șeful cu D.R.D.P. Timișoara și Cristian Horgea, șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II, în fraudarea concursului pentru ocuparea posturilor în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.). Posturile ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină „boss-ului” Căprar.

Procurorii susțin că sumele de bani care ar fi fost negociate pentru ocuparea posturilor de controlor trafic ar fi fost între 4.000 și 10.000 de euro, dar şeful PSD-ului local mai acorda, mărinimos, şi unele „discounturi”, banii fiind de multe ori vărsaţi direct la casieria organizaţiei de partid.

„În ceea ce-l privește pe suspectul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid. De asemenea, cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul D.R.D.P Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”, se arată în comunicatul DNA.

Mai mult, susțin procurorii, „distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia”.

Frontiera PSD-ului

În cadrul anchetei, DNA a realizat, începând de luni, mai multe percheziţii, fiind reţinute 8 persoane, între care şeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, Cristian Ispravnic, consilier PSD, ridicat luni de la sediul din Arad al partidului, Cristian Horgea, soțul fostului prefect de Arad, Florentina Horgea, responsabil de cântar, diverşi alţi funcţionari şi membri PSD, precum şi Anca Stoenescu, fostă șefă la Inspectoratul Școlar Arad, care ar fi răspuns la comenzi politice şi "in calitatea sa de inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Arad, ar fi dispus, din considerente politice si cu incalcarea Legii educatiei nationale, eliberarea din functie a unui inspector scolar pentru criticile aduse partidului".

Potrivit unor surse din anchetă, citate de Mediafax, Ispravnic și alți directori din DRDP i-ar fi constrâns pe angajați să solicite de la șoferii de camioane mită, care era colectată mai departe de șefi. O parte din șpagă rămânea la aceștia, restul se ducea către parlamentari pentru favoruri, funcții, posturi etc. Mitele ar fi fost date pentru măsluirea greutății tirurilor care treceau în Ungaria pe la vama Nădlac 2.

Concurenţă pe şpăgi

Procurorii DNA au adunat dovezi din care reiese că posturile de la Direcția Regională Drumuri și Poduri Timișoara erau ocupate contra unor sume de bani strict la recomandare de la PSD, că aceste posturi erau motiv de război între filialele PSD Arad, Timiș și Caraș Severin, că erau vizate pentru împărțirea de la partid inclusiv posturile pentru lucrători necalificați, și că persoanele care erau angajate ca urmare a sprijinului politic erau obligate să plătească o taxă la PSD. 

Din probele aflate la dosar reiese că ”ocuparea posturilor în cadrul D.P.R.P Timișoara în schimbul unor sume de bani reprezintă o preocupare constantă a tuturor organizațiilor PSD din regiunea Vest, existând tensiuni între organizațiile județene ale PSD Caraș Severin, Timiș și Arad, cu privire la „dreptul” de a obține atât posturi de conducere cât și de execuție care urmau a fi alocate unor membri de partid sau altor persoane în schimbul unor sume de bani”.

Dorel Căprar s-a manifestat ca un proprietar al acestor posturi, intenționând să nu le cedeze altor organizații ale PSD: „Nu, nu, nu. Dă-l mă în p... mea! De ce să dăm noi la alții?”, spunea, plastic, liderul PSD Arad.

Potrivit Digi 24, dosarul procurorilor nu se bazează doar pe interceptări, fiind și denunțuri menționate în referat. Confrom unui astfel de denunț, fostul șef al Direcției Venituri din cadrul D.R.D.P. Timișoara, Bogdan Munteanu, suspect în dosar, a recunoscut că pentru a fi numit și păstrat în funcție trebuia să colecteze bani de la subalterni sau din alte activități licite, pentru a fi predate Organizației Județene a PSD Arad sau lui Dorel Căprar, care pretindea că le depune la partid sau le dă direct președintelui PSD la vreme respectivă, Liviu Dragnea.