Curtea de Apel Cluj, prin Decizia pronunțată în 16.05.2019, a sesizat Curtea Constituțională cu privire la excepția de neconstituționalitate a art. 13 indice 3, alin. 4 din OUG nr. 105/2001 introdus prin art. I, pct. 14 din Legea nr. 258/2013 în raport cu dispozițiile art. 16, art. 31, art. 34 și art. 35 din Constituția României. În baza art. 413 alin. 1 pct. 1 Cod pr. Civ. dispune suspendarea cauzei până la soluționarea excepției de neconstituționalitate de către Curtea Constituțională a României.
Asociația R.E.A.D.C (Asociația Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie) a dat în judecată Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), acțiune prin care a solicitat anularea art. 2 lit. k și art. 9 alin. 4 teza întai din Anexa Ordinului 1/2014 ANSVSA, Ordin prin care Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS) este atribuit în gestiunea Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMV).
Situația în fapt:
- Registrul de Evidență al Câinilor cu stăpân (RECS) a fost atribuit sub influenta politica CMV, fara ca legea sa specifice ca este cu plata sau fara plata.
- ANSVSA-CMV a impus taxa la înregistrarea câinilor santajând cetațeni ca să poată primi vaccinul antirabic gratuit, obligatoriu platit de la buget și UE:
- CMV a contractat cu dedicatie, FARĂ LICITAȚIE PUBLICĂ, un SRL – RomPetID - să dezvolte RECS din fonduri enorme ce refuză să le prezinte precizând că sunt o Asociație Socio Profesională uitând obligațiile prevazute în codul deontologic al Medicului Veterinar.
- CMV încasează și eliberează factura ca ONG Socio-Profesională
- ANSVSA-CMV au fost informați că aceste costuri impuse produc refuzul cetățenilor majoritatea săraci și pensionari în mediul rural și ca atare NU POATE FI APLICAT VACCINUL ANTIRABIC OBLIGATORIU ȘI GRATUIT și favorizează abandonul.
Considerăm taxa neconstituțională.
Practic, proprietarii plătesc pentru ceva ce e gratuit!
BAZA LEGALĂ A ACTIUNILOR NOASTRE
Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS) deține informații de interes public iar prin acesta se prestează un Serviciu de Interes National, care în mod normal este obligativitatea Autorității Naționale Sanitar Veterinare, conform statutului.
Legând acest registru cu plată de o activitate națională, obligatorie și gratuită, responsabili au îngrădit unele drepturi garantate în Constituția României.
Mai mult, acest Serviciu de Interes Public este într-o strânsă legătură cu sănătatea publică, fiind parte a Programului National Strategic de Combatere a Bolilor Transmisibile de la Animal la Om, plătit de la buget și din fonduriile EU, deci gratuitatea nu este garantata.
Sănătatea publică este un drept garantat de Constituție prin art. 34, iar faptul că a fost dat în utilizarea și administrarea unei Asociați Socio-Profesionale – CMV, care pretinde bani de la proprietari la înscriere, pentru ca aceștia să primească un vaccin gratuit și obligatoriu, avem suspiciunea că aceste acte sunt făcute cu scopul de a zadarnici combaterea bolilor în mod premeditat, blocând aplicarea Legii Sanitar Veterinare și a Acordului Rezoluție 652/2014 de eradicare, control și supraveghere a zoonozelor semnat de România la aderarea în UE.
Costurile anexe impuse la aplicarea vaccinului antirabic care este obligatoriu considerăm că sunt un atac asupra sănătății publice.
https://stiri-neamt.ro/wp-content/uploads/2016/06/Harbuz-Atentat-la-sanatatea-publica.pdf
Acum 2 ani am obținut o victorie semnificativă pentru toti proprietarii de carnasiere domestice și pentru toti medicii veterinari concesionari ce își primesc manopera la acest vaccin, prin admiterea excepției de neconstituționalitate, invocată cu privire la condiționarea vaccinării antirabice obligatorie a câinilor unde „proprietarii au obligativitatea microcipării... cu plata la libera negociere” ce au fost ANULATE prin Decizia nr. 23/23.01.2018 a Curții Constituționale a României.
Menționăm că sesizările făcute de noi ca ONG si reprezentanti ai cetățenilor, la ANSVSA-CMV și întâlnirile de lucru au ramas fără rezultat, ca atare ne întrebăm, nu avem aici suspiciunea întemeiată a premeditării prevazuta in CP ”acceptarii în formă continuată de încasări financiare, ilegale” in detrimentul sanatatii si sigurantei nationale cum spunea Curtea de Apel Cluj asupra pozitiei ANSV - ”-...acceptarea prin pasivitate...”?
Asociația READC va lupta pentru asigurarea transparenței decizionale, garantarea sănătății publice, a bunastarii animalelor și bineînțeles, în interesul a 8 milioane de proprietari de carnasiere domestice, care sunt exploatați de exact 6 ani in aceasta luna.
Incheiem cu motto-ul: Dreptul animalelor fără dreptul proprietarilor de animale este cinism!
Biroul Juridic READC
Asociația Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie