Obişnuiţi să mergem în hypermarketuri şi să umplem coşul de cumpărături cu felurite alimente şi obiecte, ne gândim prea puţin la câte gunoaie vom arunca de pe urma acestora.

Două tinere încearcă să convingă orădenii să cumpere doar produse de care au nevoie şi, mai important, care nu sunt ambalate şi, ca atare, nu produc deşeuri. Ele vor inaugura în curând Ono-Despachetăria, adică primul magazin din Oradea din care nu se va risipi nimic!

Un stil nou de viaţă

Ioana Tănase, proprietar magazin zero wastePrimul magazin "zero waste" din Oradea, adică de unde nimic nu se va arunca în pubelă, este un vis la care Ioana Tănase (foto) lucrează de mai bine de un an. Conceptul nu îi este străin orădencei de 34 de ani. Din 2013, de când locuia în Belgia, trăieşte fără plastic şi, prin urmare, nu aruncă nimic la gunoi!

Şi-a schimbat radical stilul de viaţă după ce a văzut pe internet o fotografie şocantă, cu leşul unui albatros care a avut stomacul doldora de plastic. Atunci şi-a dat seama cât de nociv este acest material pentru planetă şi a decis că nu va mai cumpăra niciodată un produs ambalat, ci doar alimente care se vând vrac, ce pot fi duse, de la piaţă sau din magazin, în sacoşe textile, borcane ori recipiente metalice.

Acelaşi stil de viaţă l-a adoptat şi iubitul ei, astfel că cei doi nu aruncă nimic la gunoi. Resturile vegetale le transformă în compost numai bun pentru ghivecele cu flori, iar hârtia o trimit la reciclat.

Magazinul... delicios

Ioana şi-a dorit mult ca modul ei de viaţă să inspire şi alţi concitadini, motiv pentru care s-a gândit să-l transforme în afacere. A conceput un proiect pentru înfiinţarea unui magazin zero waste, pentru care a şi câştigat 40.000 euro finanţare nerambursabilă din partea UE. A cooptat-o în afacere şi pe o prietenă, Monika Henn, aceeaşi care în fiecare joi organizează, în curtea unui local din oraş, o mini-piaţă zero waste, unde toate produsele se vând vrac.

După anevoioasa parte birocratică, cele două antreprenoare au ajuns acum aproape de deschiderea magazinului, pe care l-au denumit Ono-Despachetărie. "Ono pentru că în hawaiană înseamnă delicios, iar despachetărie pentru că vindem totul vrac", explică Ioana.

Pentru o masă sănătoasă

La Ono-Despachetărie, care se va inaugura la începutul lunii septembrie, clienţii vor găsi deopotrivă alimente şi produse nealimentare. "Vom avea cam tot ce ai nevoie ca să trăieşti sănătos, însă doar produse vegane, cel puţin la început. Vom vinde legume şi fructe de sezon, făină integrală, paste, orez, năut, chiar şi prăjituri, însă doar făcute cu zahăr brut sau miere", spune antreprenoarea.

A selectat furnizorii după calitatea produselor şi apropierea de oraş, astfel încât transportul să fie cât mai scurt, iar preţurile de vânzare cât mai mici, cel mult la acelaşi nivel cu cele practicate de marile magazine pentru produsele eco. "Nu cerem certificate de produse organice, dar facem analize pe produse, ca să ne asigurăm că sunt sănătoase", zice Ioana.

În plus, magazinul va avea şi un aparat care va face unt, pe loc, din felurite materii prime. "Dacă vrei unt de năut, de exemplu, vii şi dai comanda aparatului, pentru cantitatea dorită".

Magazin anti-risipă

Pe partea non-alimentară, magazinul va avea detergenţi de haine şi de vase din ingrediente naturale, săpunuri şi produse cosmetice similare, periuţe de dinţi din bambus şi alte produse de igienă intimă. Toate vor fi etalate în sticle, borcane şi lăzi din lemn sau metalice. "Singura concesie am făcut-o pentru nişte recipiente de plastic dedicate produselor vrac, dar pe care le-am reciclat dintr-un hypermarket care nu le mai folosea, fiindcă erau zgâriate", zice Ioana.

De asemenea, la Ono-Despachetărie se vor vinde sacoşe textile, în care clienţii să-şi poată pune cumpărăturile. "La noi totul se va vinde vrac, fără excepţie", spune Ioana. În plus, îi va îndemna pe clienţi să cumpere doar cantităţile de care au nevoie, indiferent cât vor cere: "Vrem să descurajăm risipa alimentară", explică ea.

La Ono-Despachetărie nu se va face doar comerţ, ci şi educaţie. Ioana şi Monica vor organiza ateliere la care doritorii să afle cum să combată poluarea ori cum să gătească reţete vegane delicioase. De dragul sănătăţii lor...