Potrivit unor surse oficiale, citate de agenţia Mediafax, Guvernul României a decis să oblige proprietarii de magazine cu etnobotanice să comercializeze numai produse omologate şi aprobate de autorităţile ministerelor de resort.

Această hotărâre va fi reglementată printr-un ordin comun al miniştrilor Sănătăţii, Internelor şi Agriculturii, iar acţiunile de control vor fi derulate de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Inspectorii vor avea dreptul să dispună închiderea magazinelor care nu respectă această obligaţie.

"Este o procedură prin care se urmăreşte interzicerea tuturor substanţelor periculoase care nu sunt reglementate în prezent de vreo lege. Ca exemplu, un magazin care susţine că vinde îngrăşământ pentru flori va fi obligat să prezinte produsul la Ministerul Agriculturii, iar experţii instituţiei vor analiza produsul şi vor dispune interzicerea comercializării dacă vor constata că produsul are conţinut halucinogen", au arătat sursele.

Guvernul ar fi decis să recurgă la această procedură după ce a constatat că nu poate interzice o substanţă chimică a cărei formulă poate fi modificată uşor prin adăugarea unui alt element permis de lege.

În 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea a 36 de substanţe şi plante etnobotanice. Chiar şi după apariţia acestei ordonanţe, sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, din cauza substanţelor consumate din magazine sau cumpărate de pe internet.

Un grup de 67 de deputaţi PDL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale au depus luni la Parlament o iniţiativă legislativă privind interzicerea utilizării plantelor, substanţelor, preparatelor stupefiante, halucinogene, psihotrope în alte scopuri decât cele pentru care îşi dovedesc utilitatea practică.