"În sfârşit, avem şi noi ceva concret cu care să ne mândrim de 15 Martie!", se felicitau între ei, la finalul reuniunii, liderii Consiliului Naţional Secuiesc şi ai Partidului Civic Maghiar, organizatorii celei de-a doua "Adunări Generale a Aleşilor Locali din ţinutul Secuiesc", desfăşurată vineri la Sfântu Gheorghe.

Participanţii au votat în unanimitate prima "hotărâre de maximă importanţă pentru cauza sfântă a autonomiei teritoriale a ţinutului Secuiesc: proclamarea limbii maghiare ca limbă oficială în ţinutul Secuiesc, cu acelaşi statut ca şi limba română!".

Alte trei hotărâri "în completare" au fost votate tot în unanimitate: proclamarea zilei de 15 Martie - Ziua Naţională a Maghiarilor de Pretutindeni şi una din cele trei zile naţionale ale Ungariei - ca "sărbătoare oficială a ţinutului Secuiesc"; reluarea "urgentă" de către administraţiile locale din cele 8 "scaune secuieşti" a referendumurilor pentru autonomia teritorială, plus o campanie de "învăţare temeinică a statutului CNS de către toţi locuitorii din ţinutul Secuiesc ". Tot vineri s-a votat şi somarea Parlamentului României "să legifereze în cel mai scurt timp statutul de autonomie a ţinutului Secuiesc".

"De fapt, cu această proclamare a limbii maghiare ca limbă oficială n-am făcut decât să formalizăm, să oficializăm o situaţie de fapt, care există de ani de zile aici, în ţinutul Secuiesc, în ce priveşte folosirea limbii maghiare", a explicat ulterior Szasz Jeno, preşedintele PCM.