În fiecare an, la începutul lunii mai, maghiarii bihoreni sărbătoresc Majalis, adică venirea primăverii. 2010 nu a fost o excepţie, sute de maghiari adunându-se în Şanţul Cetăţii din Oradea, la sărbătoarea organizată de UDMR Bihor.

Ziua a început promiţător, prin concursul de gătit bogracs. Echipele au fost formate din persoane care locuiesc în aceeaşi zonă, de pildă echipa Rogerius sau echipa Săcuieni. După ce focul s-a stins, cu toţii au gustat din fiecare ceaun în parte.

Cei mai mici dintre petrecăreţi au putut participa la ateliere de pictură pe faţă sau la diferite jocuri, în timp ce părinţii sau fraţii lor mai mari au fost invitaţi la un altfel de joc. Poliţiştii bihoreni în colaborare cu cei maghiari au adus în Cetate, în cadrul Zilelor Siguranţei Rutiere în Bihor, mai multe perechi de ochelari care, odată puşi pe nas, crează iluzia de beţie, astfel încât purtătorul acestora se chinuie să păşească în linie dreaptă.

Cei mai curajoşi au putut chiar să se urce la volanul unei maşini, având ochelarii pe ochi. Scopul activităţii a fost să tragă un semnal de alarmă privind şofatul sub influenţa alcoolului. De asemenea, cei prezenţi în Şanţul Cetăţii au putut înţelege şi importanţa utilizării centurii într-un simulator.

După ce s-au săturat de simulat beţia, ungurii au putut să admire expoziţia de motociclete.

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a vizitat şi el petrecerea din Cetate şi a gustat, alături de viceprimarul Biro Rozalia şi de consilierii locali UDMR Istvan Husar şi Pasztor Sandor, din bogracsul proaspăt pregătit.

Seara de sâmbătă se va încheia printr-un concert al trupei Koral, distracţia maghiarilor continuând, însă, şi duminică.