După ce a acuzat că România nu este pregătită să intre în Schengen și din cauza faptului că ar fi ridicat „antimaghiarismul” la nivel de politică de stat, politicienii adunați în Alianța Maghiară din Transilvania au luat o nouă poziție publică scandaloasă. De data aceasta, susțin că maghiarii s-au împuținat în România din cauza unui „genocid tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”. 

Mai puțini cu 225.000 

Datele provizorii ale recensământului, publicate la finalul anului 2022, arată că în România mai sunt 1.002.151 persoane care s-au declarat ca fiind de etnie maghiară, față de 1.227.623, câți se declaraseră la recensământul precedent (2011). Concret, populația de etnie maghiară a scăzut cu 225.472 persoane. De altfel, maghiarii din România sunt mai puțini și ca pondere a populației (6% acum, față de 6,5% în urmă cu 10 ani).

Merită subliniat însă și că scăderea populației maghiare se înregistrează în contextul în care și populația totală a României este cu aproape 1,1 milioane de persoane mai mică decât acum 10 ani, conform datelor provizorii ale recensământului încheiat anul trecut. La fel, trebuie precizat că informația privind etnia a fost disponibilă pentru 16.568.900 persoane din totalul celor 19.053.800 persoane care formează populația rezidentă a României.

Acuză un „genocid”

Alianța Maghiară din Transilvania – formată prin fuziunea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi a Partidului Civic Maghiar (PCM) – a reacționat dur după publicarea datelor recensământului, susținând că situația este „dramatică” și emițând comentarii controversate, și anume că în România s-ar petrece un „genocid tăcut împotriva maghiarilor”.

„Pe baza datelor preliminare ale recensământului din România de anul trecut, putem (și ar trebui) să spunem clar: scăderea numărului de maghiari transilvăneni este dramatică, iar cifrele arată eficiența genocidului tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”, se arată într-o poziție oficială publicată pe site-ul Alianței Maghiare din Transilvania.

Tot mai puțini... 

Potrivit agenției maghiare MTI, care a primit poziția Alianței Maghiare din Transilvania și printr-un comunicat de presă, într-un deceniu, comunitatea etnică maghiară din Transilvania a pierdut o cincime din populaţia sa. „Pentru a înţelege mai bine gravitatea situaţiei, scăderea populaţiei este aproximativ la fel de mare ca şi când ar fi dispărut întreaga populaţie maghiară din judeţul Harghita, unde trăiesc cei mai mulţi etnici maghiari”, se arată în documentul semnat de comitetul de conducere al AMT. 

Reprezentanții partidului au subliniat că proporţia declinului demografic s-a accelerat constant în ultimele trei decenii, iar populaţia maghiară din România a scăzut în total cu peste 620.000 de persoane, faţă de primul recensământ din 1992, de după Revoluţie, conform agenției MTI. „Acest lucru înseamnă că în trei decenii am pierdut aproape 40% din membrii comunităţii noastre”. Numărul maghiarilor din Transilvania şi din Partium a scăzut la nivelul anilor 1850, arată aceeași sursă. 

„La sfârșitul istoriei”

AMT avertizează că, dacă nu se schimbă nimic, maghiarii din Transilvania ar putea ajunge încă în acest secol la „sfârşitul istoriei lor veche de peste un mileniu”.

Politicienii din Alianța Maghiară din Transilvania nu aduc, totuși, vreun argument serios pentru a justifica afirmația privind presupusul „genocid tăcut” al cetățenilor de etnie maghiară din țara noastră.

În schimb, AMT susține că „pierderea dramatică de populaţie nu este cauzată doar de situația economică şi educația precară a maghiarilor în comparaţie cu media naţională, ci și de o criză generală de valori”.

Această criză de valori a comunității ar fi generată, potrivit AMT, de liderii politici maghiari din România, care reprezintă comunitatea minoritară în Parlamentul României. Fără a menționa numele partidului UDMR, reprezentanții Alianței Maghiare din Transilvania spun că reprezentanții acestuia au „ținut la sertar” probleme importante pentru comunitate - cum ar fi dreptul de folosire a limbii materne și autonomie când vine vorba de educație și administrație locală - preferând să pună accent pe alte teme, care să le aducă succes în alegeri. 

În plus, AMT susține că „strategia reprezentanților maghiarilor din Ardeal, centrată pe București, este o fundătură, care duce la fărâmițarea comunității maghiare”.

De altfel, AMT susține că niciun partid maghiar nu ar trebui să prezinte rezultatele referendumului ca pe un succes, căci, în realitate, acestea dezvăluie „un dezastru”. 

Alianța Maghiară din Transilvania este o formațiune politică înființată în noiembrie 2022, care susține că reprezintă „segmentul național-conservator al comunității maghiare din Transilvania”. Președintele partidului este János Mezei, iar printre lideri se numără și orădeanul Csomortányi István.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!