Georges Bizet, Dmitri Șostakovici și Ludwig van Beethoven sunt compozitorii ale căror lucrări vor fi interpretate joi seara, de la ora 19, la Filarmonica de Stat Oradea, în concertul intitulat „Magia Muzicii”.

Solistul invitat este pianistul Andreas Iliuță, născut în Italia, dar cu origini românești. „Voi fi la Oradea, un loc drag sufletului, oraș natal al mamei, și locul în care îmi petreceam vacanțele de vară”, a transmis pianistul pe pagina sa de Facebook. 

Programul serii cuprinde, în deschidere, o selecție din suitele 1 și 2 din „Carmen” de Bizet, urmată de Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Shostakovich și de Simfonia a VI-a „Pastorala” de Beethoven. Orchestra orădeană va fi condusă de dirijorul permanent Jankó Zsolt. 

Una dintre cele mai cunoscute opere scrise vreodată, „Carmen” a avut premiera în martie 1875. 

„Din aceasta s-au născut două suite, care poartă denumirea de «Suitele Carmen», scrise de amicul compozitorului, Ernest Guiraud. Ele se apropie mult de orchestrația lui Bizet, însă ordinea momentelor muzicale nu corespunde cronologic cu momentele din operă”, transmit gazdele de la Filarmonica de Stat Oradea. 

Compus în 1957 de Dmitri Șostakovici și dedicat fiului său, Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în Fa major este compus într-o notă voioasă, trăsătură rar întâlnită în creația compozitorului rus. 

„În aprilie 1957, compozitorul și fiul său au susținut un concert adaptat pentru două piane, pentru Ministerul Culturii, care mai târziu a avut premiera publică la Conservatorul din Moscova. În ciuda simplității aparente a concertului, publicul l-a primit întotdeauna cu căldură, devenind astfel una dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului rus”, subliniază Filarmonica orădeană. 

În partea a doua a concertului orădean va fi prezentată una dintre cele mai apreciate simfonii semnate de Beethoven, „Simfonia a VI-a – Pastorala”. Finalizată în anul 1808, este una dintre puținele lucrări din creația lui Beethoven care are un conținut programatic explicit. Premiera simfoniei a avut loc la 22 decembrie 1808 la Theater an der Wien.

„Denumirea de «Pastorala» provine, probabil, de la faptul că Beethoven iubea natura și petrecea mult timp plimbându-se prin zonele rurale din afara Vienei. Compozitorul a afimat faptul că Simfonia nr. 6 este mai mult o expresie a simțirii, decât o pictură”, arată gazdele.

Solistul serii, Andreas Iliuță, s-a născut la Milano în anul 1991 și a început să studieze pianul la vârsta de trei ani. A absolvit Conservatorul „Giuseppe Verdi” din orașul natal în anul 2013, iar apoi a continuat studiile cu Masterul la „Conservatorio della Svizzera Italiana” din Lugano, Elveția, sub îndrumarea profesoarei Anna Kravtchenko. Între 2007-2009 a fost student al prestigioasei Academii Pianistice Internaționale „Incontri col Maestro” din Imola – Italia, unde a avut ocazia să studieze cu maeștri iluștri ai artei pianistice. A concertat pe mai multe scene europene, iar debutul său la Filarmonica de Stat din Oradea a avut loc în  2011, când a interpretat Concertul nr. 2 op 18 de Sergei Rahmaninov. 

Biletele se pot cumpăra de la agenția Filarmonicii, precum și online, de pe platforma bilete.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!