De curând a avut loc în Oradea expoziția Magic Garden, un eveniment unic în Romania și care va inspira, cu siguranță, și alte evenimente. Am stat de vorbă cu Nely Borza – director artistic al expoziției, despre ce a însemnat Magic Garden și care sunt planurile de viitor.

- Ce a presupus proiectul Magic Garden?

- Proiectul Magic Garden a presupus 12 instalații multimedia realizate de artiști din România și Norvegia selectate în urma unui concurs de proiecte cu scopul de evidența patrimoniul cultural și istoric al locului, 5 actori care au interpretat diverse roluri extrase, la fel, din evenimentele istorice majore ale spațiului. Instalațiile și reprezentațiile actorilor au putut fi vizionate sub forma unui tur ghidat pe un traseu predefinit în interiorul Grădinii Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea, timp de 30 de zile, în fiecare seară.

- Cum v-a venit ideea?

- Ideea îi aparține lui Alin Popa, artist luminist și directorul tehnic al proiectului. El a combinat experiența sa de lucru în teatru cu experiența de peste 10 ani de iluminat arhitectural al clădirilor și obiectivelor de patrimoniu. Rezultatul a fost o idee îndrăzneață și unică în România care s-a îmbinat cu creativitatea și experiența celorlalți membri ai echipei.

- De ce ați ales Oradea?

- Am ales Oradea datorită locației foarte frumoase și bogată în evenimente culturale și istorice. Proiectul avea nevoie de o grădina spectaculoasă și diversă cu particularități pe care să le putem explora și exploata. Un alt motiv pentru care am ales această locație este deschidere spre realizarea unui astfel de proiect ambițios și fără precedent în România. A fost nevoie de o infrastructură amplă pentru a realiza proiectul, o infrastructură care poate intimida gazdele, dar care a ieșit fără cusur și fără deteriorări ulterioare.

- Care sunt concluziile acestui proiect?

- Proiectul a fost unul de succes și foarte bine primit de către public, copii, dar și de adulți. Peste 9000 de oameni au vizitat Grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea în cele 30 de zile de desfășurare. Interesul față de patrimonul cultural local a fost exstins către un public nou și diferit față de cel uzual al locației.

- Ce proiecte urmează?

- Intenționăm să realizăm Magic Garden și în anul 2023, dar într-o nouă locație. De asemenea, pregătim niște evenimente satelit desprinse din Magic Garden dar scalate ca dimensiune.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!