Ca reprezentant al Guvernului României în teritoriu, sunt garantul respectării legii, ordinii şi liniştii publice, precum şi a siguranţei cetăţeanului. Îndeplinind această funcţie m-am ghidat după principiile legalităţii, imparţialităţii, obiectivităţii, transparenţei decizionale, eficienţei, responsabilităţii şi apropierii de problemele cetăţenilor. Administraţia publică trebuie să fie aproape de cetăţeni, iar funcţionarii publici să răspundă cu transparenţă şi celeritate solicitărilor.

În anul 2014, am avut ca invitaţi reprezentanţi ai Guvernului, miniştri sau secretari de stat, pentru a explica şi soluţiona problemele existente la nivel local. Pentru a "coborî" nivelul deciziilor administraţiei publice în rândul cetăţenilor, am organizat Colegiul Prefectural în localităţi din judeţ. De asemenea, prefectul, împreună cu structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor, s-a asigurat ca toate dispoziţiile date să fie îndeplinite pe teritoriul judeţului Bihor, iar cetăţenii să se simtă în siguranţă.

Din experienţa acumulată la conducerea acestei instituţii, am constatat că o situaţie poate fi soluţionată cu succes numai când există voinţă de colaborare instituţională şi umană. După cum ştiţi, am colaborat foarte bine cu majoritatea primarilor. Susţin cu tărie ideea că, atunci când există comunicare şi voinţă de a realiza un obiectiv, nu contează culoarea politică.

O altă atribuţie a prefectului este de asigurator al bunei desfăşurări a proceselor electorale, iar Instituţia Prefectului Bihor a obţinut calificative foarte bune din partea Biroului Electoral Central la predarea materialelor, rezultat posibil datorită contribuţiei funcţionarilor din instituţie.

Pentru anul 2015 îmi propun o mai bună colaborare la nivelul instituţiilor judeţului Bihor. Scopul este de a fi cât mai aproape de cetăţean. În acest sens fac apel la dumneavoastră pentru a mă susţine şi a-mi semnala orice fel de disfuncţionalitate.

Claudiu Adrian Pop
Prefectul judeţului Bihor