Un sondaj realizat de INSCOP la comanda agenţiei de ştiri News.ro şi publicat miercuri arată că mai bine de jumătate dintre români îşi doresc un preşedinte independent.

Concret, sondajul arată că 54,4% dintre români preferă un lider independent, în timp ce 38,7% cred că președintele României ar trebui să fie reprezentantul unui partid politic. 4,6% nu sunt hotărâţi, iar 2,2% nu răspund.

„Un preşedinte independent de partide pare a fi un profil mai dezirabil pentru populaţia României, comparativ cu reprezentantul unui partid. Indiferent de categoria de vârstă sau de tipul de localitate în care trăiesc, românii au o preferinţă mai puternică pentru un preşedinte independent de partide”, a spus Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

sursa graficului: inscop.ro

Detaliat, 54% dintre tinerii de 18-29 de ani, 58% dintre cei cu vârsta de 30-44 ani, 59% dintre cei cu vârsta de 45-59 de ani şi 49% dintre cei de peste 60 de ani sunt de părere că viitorul preşedinte al României ar trebui să fie un lider politic independent de partidele politice.

Conform sondajului publicat de News.ro, vor un preşedinte care să fie reprezentantul unui partid politic 55% dintre votanţii PSD, 49% din cei ai PNL, 48% dintre cei ai AUR şi 35% dintre cei ai USR.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, iar datele au fost culese în perioada 19 - 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!