La Campionatul Mondial de Judo - Kata, desfăşurat acum o săptămână la Budapesta, perechea orădeană compusă din Iulian Surlă şi Aurelian Fleisz a cucerit medalia de argint.

Ai noştri au fost întrecuţi doar de tandemul Japoniei. Dar şi victoria niponilor a fost cusută cu aţă albă, astfel încât se va lăsa cu schimbări de regulamente...

Simplu, dar nedrept

27 de echipe naţionale s-au înscris în finala de judo-kata, România ieşind cu bine dintr-o grupă destul de dificilă. În cele din urmă, finala s-a jucat cu Japonia, iar orădenii au obţinut un punctaj mult peste adversarii lor japonezi. Toată asistenţa i-a văzut învingători pe români dar, spre stupoarea publicului, victoria a fost acordată echipei nipone! Pe un motiv simplu...

01 alexandru chirila.jpg"Pentru ca iubitorii sportului din România să-şi dea seama de ce s-a întâmplat, am să fac o paralelă cu concursurile de gimnastică pe echipe. Acolo nu contează nota din calificări, ci doar faptul că echipa s-a calificat în finală şi doar nota din finală", a explicat BIHOREANULUI profesorul Alexandru Chirilă (foto), antrenorul celor doi sportivi orădeni.

"În schimb, în regulamentul nostru, punctajul realizat în faza preliminară, cea a grupelor, a fost adăugat cu cel obţinut în finală! Degeaba am fost noi mult mai buni decât japonezii în finală pentru că nu am putut recupera punctajul realizat de japonezi în faza grupelor". Pe cât de simplu, pe atât de nedrept...

Vizer vrea alt regulament

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer, prezent la competiţia de la Budapesta, s-a arătat nemulţumit total de prevederile regulamentului în vigoare şi a spus că va solicita colegilor din conducerea forului internaţional modificarea acestuia.

"Am vorbit cu domnul Vizer şi ne-a explicat că şi el este nemulţumit de modul în care sunt adiţionate punctele din grupă cu cele din finală şi ne-a promis că va solicita modificarea acestui mod de adunare a punctelor urmând ca echipele din finală să primească medaliile în funcţie doar de prestaţia din ultimul act", spune Sandu Chirilă.

Când judo-ul se întoarce la origini

Proba de judo kata a fost de puţin timp reintrodusă în circuitul competiţiilor de pe tatami şi reprezintă o demonstraţie de acţiuni de luptă prestabilite, unele datând din secolele XVI şi XVII, transmise de maeştrii japonezi de jujitsu şi mai apoi de judo discipolilor, pentru a conserva diferitele principii ale acestor arte marţiale.

Prin kata, judo-ul se întoarce, deci, la originile sale. Pe tatami sunt prezentate doar exerciţii de formă, ce reprezintă o mimare a luptei, şi se premiază modul desăvârşit în care ele se execută. Iubitorii acestui sport spun că proba de kata este o confruntare de "gramatică şi caligrafie" în tehnica şi principiile judo-ului.

Orădenii, peste japonezi

În 2008, doi tineri, Iulian Surlă şi Aurelian Fleisz, altminteri antrenori la CSM JC Liberty şi CSS Bihorul Oradea, au furnizat una dintre cele mai mari surprize din sportul mondial, reuşind să cucerească la Paris titlul mondial tocmai în finala contra renumitei echipe a Japoniei, patria judo-ului!

Considerată pe atunci cea mai puternică pereche din lume, Takayuki Uchiyama - Takafumi Matsui avea să obţină doar medalia de argint, după Surlă şi Fleisz. Din acel moment, niponii au trimis în competiţii, mereu, altă echipă, tocmai pentru a-i evita pe orădeni.

"Fie şi faptul că japonezii ne-au prins frica este o performanţă peste aşteptările noastre. Pe plan continental, cei doi sportivi orădeni sunt, oricum, cei mai buni. Dar victoria asupra şcolii japoneze de judo este foarte importantă, iar când vorbim de kata, vorbim de tradiţie, ceea ce face cu atât mai mare victoria lui Iulian şi Aurelian", spune cu mândrie profesorul Chirilă, omul care a vegheat pregătirea celor doi sportivi orădeni. Recunoscuţi de toată lumea ca fiind cei mai buni din lume, mai puţin de actualele reguli de punctaj...


Principii
Decalogul judoului

1. Voi fi mereu stăpânul gândurilor mele şi voi cultiva numai gânduri bune. În sala de judo îmi voi stăpâni stările sufleteşti pentru a nu îngreuna munca colegilor mei şi a mea.

2. Întotdeauna îmi voi păzi limba pentru a nu rosti cuvinte dispreţuitoare sau supărătoare. Întotdeauna voi spune numai adevărul. Vreau s-ascult de două ori, să judec şi apoi să vorbesc. Pentru aceasta am două urechi şi o singură gură.

3. Vreau să-mi supraveghez faptele. Voi lupta numai pentru adevăr, frumos şi pentru bine. Niciodată n-am să păgubesc pe cineva prin faptele mele.

4. Voi glumi şi voi râde cu colegii mei, dar niciodată n-am să iau ceva în derâdere, n-am să stric momente solemne. Vreau să mă bucur de tot ceea ce este frumos.

5. Voi asculta sfaturile antrenorilor şi ale judoka mai bine pregătiţi şi voi încerca să le aplic. În situaţii serioase voi rămâne serios. Dacă am alte păreri personale, le voi arăta pe faţă.

6. La orele de antrenament nu voi practica altceva decât sportul nostru: judo. Vreau să-mi concord toate gândurile numai asupra judo-ului. Voi progresa numai străduindu-mă neîncetat să dau maximum de randament. Vreau să ajut şi pe alţii să cunoască judo-ul în splendida sa frumuseţe.

7. În timpul concursurilor voi lupta curajos şi cinstit. Îmi voi stima adversarul şi mă voi strădui mereu să obţin victorii pentru echipa şi ţara mea. Ca învingător nu mă voi înfumura, iar ca învins voi munci înzecit pentru a mă pregăti.

8. La durere nu mă voi tângui, demonstrând stăpânire de sine. Nu-mi voi indispune colegii prin urlete şi jeluiri. Îi voi ierta pe cei care, cu sau fără voia lor, mi-au pricinuit aceste dureri.

9. Voi lupta cinstit şi corect, nu mă voi lăuda şi nu voi căuta să ies în evidenţă. Dacă voi fi silit să mă apăr, sau să apăr pe alţii în cazul unui pericol, nu voi porni ca un sălbatic, ci voi folosi forţa şi cunoştinţele mele numai pentru a înfăptui binele şi a apăra adevărul.

10. "Înţeleptul cedează", spune un vechi proverb. Vreau ca atât în viaţa de zi cu zi, cât şi la antrenamente, să cedez pentru a învinge. Niciodată n-am să fug din laşitate şi nu voi ocoli primejdia arătându-i spatele.