În ultima săptămână şi jumătate, două azile din Oradea s-au umplut de cosmetice şi produse pentru îngrijirea părului. 50 de bihorence fără un loc de muncă şi care participă la cursurile de calificare ca machior şi coafor organizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Bihor şi-au testat îndemânarea pe bătrânele care locuiesc în azilurile Consistoria şi Sfântul Martin.
După ce au făcut partea teoretică a cursului, cursantele au mers în azile pentru partea practică şi, supravegheate de formatorii care ţin cursurile, le-au machiat şi le-au coafat pe doamnele care îşi petrec zilele acolo. Iniţial, bătrânele au fost sceptice, invocând că sunt prea bătrâne pentru a fi dichisite. După ce s-au lăsat îngrijite, însă, le-a plăcut. "Mi-au spus că şi-au amintit de ele în tinereţe, că şi ele se machiau şi se îngrijeau", a povestit administratoarea azilului Consistoria, Minerva Pintea.
Una din tinerele înscrise la cursul de machior, Melinda, a explicat că orele de practică la azil îi sunt folositoare, chiar dacă nu poate aplica toate tehnicile învăţate, pentru că doamnele preferă machiaje cât mai discrete. "Încercăm măcar să le înveselim, stăm de vorbă cu ele între timp", a precizat tânăra.
Şi bătrânele de la azilul Sfântul Martin s-au bucurat de oaspeţi. Tanti Etelka, de pildă, le-a povestit jurnaliştilor că nici nu mai ştie când a fost ultima oară la coafor şi că se tunde singură, pentru că de regulă coafezele nu înţeleg ce tunsoare preferă ea. Acum, însă, s-a lăsat cu încredere pe mâinile tinerelor care participă la cursurile de coafori ale AJOFM Bihor.
"Pentru aceste cursuri folosim resurse materiale substanţiale, căci sunt produse costisitoare. Aşa că am decis să facem parte din aceste ore de practică în aziluri, să mergem acolo unde este nevoie de aceşti cursanţi", a explicat directorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba.
Un curs de coafor sau de machior are 120 de ore, din care 40 de teorie şi 80 de practică. Pe lângă practica în aziluri, şomerele îşi testează îndemânarea şi în saloane profesioniste.