Consiliul Judeţean Bihor trimite în şomaj tehnic pe perioada stării de urgenţă circa 55% din totalul angajaţilor instituţiilor subordonate. Între cei care vor intra în şomaj se numără actorii teatrelor Regina Maria şi Szigligeti, muzicienii Filarmonicii, precum şi o bună parte dintre angajaţii Muzeului Ţării Crişurilor.

După cum se ştie, activitatea artistică şi culturală a fost prima afectată de criza coronavirusului, spectacolele fiind suspendate, iar instituţiile închise.

Peste 500, în şomaj

Decizia a fost luată, miercuri, de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, în urma unor discuţii cu Grupul de lucru pentru coordonarea la nivelul CJ Bihor şi instituţiilor din subordine a acţiunilor de prevenire şi gestionare a epidemiei de COVID-19.

Potrivit unui comunicat sumar transmis de purtătorul de cuvânt al instiuţiei, Adrian Simon, deciziile au fost luate pentru "limitarea impactului negativ produs asupra bugetului judeţului Bihor prin această situaţie".

"Astfel, începând cu luna aprilie, conducătorii instituţiilor publice din  subordinea Consiliului Judeţean Bihor a  căror activitate este redusă temporar vor proceda la aplicarea prevederilor art. XI, XII şi XIII din O.U.G. nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice", se precizează în comunicat.

Cu alte cuvinte, o bună parte din angajaţi vor intra în şomaj tehnic plătit de stat în contextul epidemiei de coronavirus.

"În acest sens, activitatea urmează să fie redusă temporar la instituţiile subordonate pentru un număr de 519 angajaţi, reprezentând 55% din totalul acestora. Personalul contractual la care se face referire va beneficia de indemnizaţia aferentă şomajului tehnic suplimentată de angajator la 75% din venitul brut al fiecărui salariat", se mai arată în informare.

Indemnizaţia va fi suplimentată, unde e cazul, de angajator fiindcă legislaţia prevede că statul suportă 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Actori, muzicieni, muzeografi

CJ Bihor nu precizează concret angajaţii căror instituţii sunt afectate. Solicitat de BIHOREANUL, Adrian Simon spune că e vorba atât despre instituţiile de cultură (Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Filarmonica de Stat, Muzeul Ţării Crişurilor, Biblioteca Judeţeană, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale), precum şi de o parte a angajaţilor de la Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte şi de la Direcţia Social Comunitară.

Reprezentantul CJ Bihor nu a putut preciza câţi angajaţi ai fiecărei instituţii au de suferit în urma măsurii, precizând că va reveni a doua zi cu o listă.

BIHOREANUL a aflat că, de fapt, intră în şomaj toţi actorii şi muzicienii, precum şi o bună parte dintre angajaţii Muzeului Ţării Crişurilor.
"Vor rămâne doar în jur de 6-7 persoane decise de consiliul administrativ. În rest cu toţii vor intra în şomaj tehnic", a confirmat Andrian Locovei, directorul artistic al trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria.

Şi la Szigligeti vor rămâne angajaţi doar câţiva. "Vor rămâne doar cei care au activităţi care trebuie să se desfăşoare în continuare, cum ar fi contabilitatea şi biroul de informaţii", a precizat şi Biro Arpad, purtătorul de cuvânt al Filarmonicii.

În ceea ce priveşte Muzeul Ţării Crişurilor, aproximativ jumătate din angajaţi intră în şomaj tehnic. "E vorba de 51 de angajaţi din circa 100: personal de supraveghere, muzeografi, restauratori", a confirmat directorul Aurel Chiriac. Acesta a precizat că cei care rămân la locurile de muncă îşi continuă activitatea la expoziţia de bază pentru noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor şi munca la proiectele europene aflate în derulare.

La Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, din 70 de angajaţi 54 vor fi în şomaj tehnic, potrivit directoarei Ligia Mirişan.

Unii continuă

În fine, potrivit comunicatului CJ Bihor, o altă parte dintre angajaţii instituţiilor subordonate, circa 3%, au primit zile libere în această perioadă pentru supravegherea copiilor, iar 1% sunt în concedii de maternitate.

Adrian Simon a precizat că angajaţii Consiliului Judeţean nu intră sub incidenţa ordonanţei privind şomajul tehnic şi rămân în continuare la muncă, unii urmând să intre în concedii, dat fiind că activitatea le-a fost totuşi afectată.

Totodată, angajaţii DGASPC și cei de la Evidenţa Populaţiei rămân la muncă.