În luna septembrie, Medsana şi Becel au oferit posibilitatea testării gratuite a nivelului colesterolului şi la Oradea, în cadrul campaniei Luna Inimii, prilej de care au profitat 574 de persoane. În cazul a mai mult de jumătate dintre ei, mai precis 55%, analizele au relevat că au nivelul colesterolului peste 200 mg/dl, cele mai afectate fiind persoanele peste 40 de ani şi în special femeile (63,2% din total).

Datele colectate confirmă, din păcate, ceea ce arată statisticile la nivel naţional: colesterolul crescut este inamicul din umbră pentru mai mult de jumătate din populaţia adultă a României. "Asta trebuie să ne încurajeze să adoptăm câteva schimbări simple în stilul de viaţă: consumul zilnic de fructe şi legume, înlocuirea grăsimilor animale din alimentaţie cu cele nesaturate (uleiuri vegetale, margarine tartinabile de calitate sau peşte gras), să facem 30 de minute de activitate fizică moderată în fiecare zi şi să evităm fumatul (sau locurile în care se fumează)", explică dr. Florin Mitu, medic primar cardiolog.

În perioada 1-30 septembrie, Becel, în parteneriat cu clinicile Medsana din 12 oraşe, a oferit gratuit teste de colesterol total, amintind românilor că păstrarea colesterolului în limite normale este esenţială pentru o inimă sănătoasă.

Testarea colesterolului total este un prim pas în evaluarea gradului de risc al unei persoane de a dezvolta afecţiuni cardiace. Verificarea periodică a nivelului de colesterol este cu atât mai importantă cu cât un nivel crescut de colesterol nu se traduce prin semne clinice, pe care pacientul să le poată identifica, dar depăşirea valorilor normale în mod constant, pe o perioadă lungă de timp, duce la depunerea colesterolului pe pereţii interiori ai arterelor, îngreunând circulaţia sângelui şi conducând, astfel, la probleme grave de sănătate.